Poveži se putem

Žepče

U utorak u Žepču potpisivanje donorskih kartica

Objavljeno

-

Udruženje građana invalidnih lica hroničnih bubrežnih bolesnika ZDK
u saradnji sa Udruženjem DC Žepče, te uz podršku Udruženja dijaliziranih i transplatiranih osoba F BIH i Donorske mreže Bosne i Hercegovine

O R G A N I Z U J E
javno potpisivanje donorskih kartica u ŽEPČU 5.7.2022.g. od 9 i 30 do 11 i 30 sati kod Doma kulture

-Pozitivna priča o doniranju organa krenula je iz ZDK, kada je naše Udruženje još 2013.g pokrenulo inicijativu za promjenu zakona o transplataciji organa u FBiH i kada je 2014.g. KB Zenica postala donor bolnica i zato dođite, podržite plemenitu ideju doniranja organa radi većeg broja transplatacija, potpišite donorsku karticu, pokažite svoju humanost i budite dio pozitivne priče jer 20 puta po statistikama prije će Vama trebati nečiji organ, nego što ćete Vi biti donor organa .

-Potpisana donorska kartica nema zakonsku obavezu, ali je povod za razgovor o najhumanijem ljudskom djelu darivanju organa u cilju pomoći drugim ljudima. Isključivo u jedinicama intenzivne njege može se utvrditi moždana smrt i dati pristanak za uzimanje organa za transplataciju.
Samo zdravi organi se mogu transplatirati i to dozvoljavaju sve religijske zajednice.
U jednoj transplataciji organa angažovano je na stotine stručnjaka i nema mjesta sumnji u prevare . Sve se radi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

-Sa usvajanjem Zakona o pretpostavljenom doniranju organa 21.11 2017.g. očekivali smo veliki napredak transplatacijske medicine u FBIH koji se nažalost nije desio. Zastoj u transplatacijama je nastao i zbog korone. U prošloj godini ipak je urđeno 10 transplatacija u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u ovoj godini, nažalost samo jedna.

  • Uz potpisivanje donorskih kartica svim zainteresovanim dijeliće se propagandni materijal o doniranju organa, prevenciji bubrežne bolesti, o liječenju dijalizom a posebno transplatacijom. Hvala Vam na posjeti našem štandu i na podršci doniranju organa radi više transplatacija potpisivanjem donorske kartice.

Advertisement
Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal