Poveži se putem

Žepče

U Željeznom Polju novo klizište, tri porodice evakuisane

Objavljeno

-

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak izjavio je Feni da je u mjestu Željezno Polje u općini Žepče sinoć došlo do pomjeranja tla usljed čega je aktivirano novo klizište, a tri porodice su jutros evakuirane i zbrinute.

Pojasnio je da je jedna kuća na 20 metara od klizišta, dok su ostale dvije malo više udaljene od klizišta te iako nema vidljivih pukotina na kućama, porodice su zbog predostrožnosti evakuirane.

Da je klizište sinoć pokrenuto potvrdio je Feni i predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović naglasivši da se klizište nalazi u naselju Grablje koje nije većeg obima, ali je općinska i kantonalna uprava civilne zaštite o tome obaviještena.

– Predstavnici Civilne zaštite izaći će na teren te napraviti procjenu da li klizište ugrožava još neke stambene jedinice. Teren oko tog klizišta sa obje strane je stjenovit, ali komisija i stručnjaci će procijeniti o kakvom se klizištu radi – kazao je Jusufović.

Pojašnjava da se radi o novom klizištu koje nije bilo pokrenuto nakon prošlogodišnjih obilnih majskih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Advertisement

Istaknuo je da ostala klizišta u ovom području miruju, a zbog činjenice da se snijeg nije naglo otapao izrazio je nadu da će tako i ostati.

Direktor FUCZ Solak je kazao da nakon prošlogodišnjih padavina najveći problem predstavljaju nova i stara klizišta koja su se pojavila u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu jer njihova sanacija zahtijeva velika finansijska sredstva i pristup različitih stručnjaka, a sanacija svakog klizišta zahtijeva drugačiji pristup.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal