Poveži se putem

Kultura

U Žepču održana književna večer u povodu osme godišnjice smrti Nedžada Ibrišimovića

Objavljeno

-

Brojni poštovaoci lika i djela bh književnika Nedžada Ibrišimovića prisustvovali su književnoj večeri koja je upriličena u Žepču u povodu osme godišnjice od književnikove smrti. Na književnoj večeri ovog istaknutog bosanskohercegovačkog umjetnika, koji je svoje djetinstvo, mladost i jedan dio radnog vijeka preveo u Žepču, govorili su predsjednik BZK Preporod BiH prof.dr. Sanjin Kodrić, doc.dr. Nehrudin Rebihić i književnik Jasmin Agić.

Govoreći o Ibrišimoviću predsjednik BZK Preporod BiH prof. Kodrić kazao je kako je Ibrišimović bio jedna od najosebujnih ličnosti u ukupnom kulturnom životu BiH u drugoj polovini 20. i početkom 21. stoljeća.

-On je bio pisac, umjetnik, vajar, mislilac. Autor koji je bio nosilac renesansnog duha. Istinski tragalac dobrote, pravde, jednog boljeg svijeta, što  svjedoči njegov cjelokupni rad, kazao je Kodrić ističući uz njegovu književnost i njegov društveni, kulturni, nacionalni angažman, koji korespondira sa jednom dubokom  humanističkom i etičkom osnovom njegovog cjelokupnog djela.

Književna večer „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića” održana je u dvorištu kuće djetinstva Ibrišimovića u Gornjoj Mahali u Žepču u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Žepče.
Manifestaciji su uz brojne goste prisustvovali i načelnik Općine Žepče Mato Zovko, predsjedavajući Skupštine ZDK Čazim Huskić, predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović itd..

Inače, Žepče je mjesto Ibrišimovićeve vječne inspiracije, mjesto kojem se za života uvijek vraćao. Upravo ovaj grad koji se ugnjezdio ispod brda Orlovik, na obalama rijeke Bosne, a u koji je rahmetli Nedžad došao s majkom sa nepune tri godine, ostavio je, kako je često isticao književnik, vječni pečat na njegov život i rad. Žepču i njegovim ljudima uvijek se vraćao i nikad ga nije zaboravljao. S ponosom ga isticao i o Žepču uvijek govorio na poseban način. Njegove ljude, toponime, ostavio je opisane u svojim pjesmama, knjigama, skulpturama, likovnim djelima.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal