Poveži se putem

Žepče

U Žepču održana završna svečanost povodom devete godišnjice Oružanih snaga BiH

Objavljeno

-

Oružane snage BiH 1. decembra obilježavaju devetu godišnjicu postojanja. U ovih devet godina potvrdile su da su najorganizovaniji dio BiH društva, da su institucija koja najbolje funkcionira u državi kakva BiH jeste. To se naročito pokazalo tokom ove godine kada su OS BiH dale značajan doprinos u spašavanju ljudi i imovine u poplavama.

U petak, 28. novembra 2014. godine u Vojarni „Josip Karimović-Grabo“ Žepče održana je završna svečanost obilježavanja Devete godišnjice Oružanih snaga BiH.

Prisutnim na svečanosti se obratio bojnik Vlado Bilić, čiji govor u cjelosti prenosimo:
“Ovo je jedna od planskih aktivnosti koje se ovih dana sprovode u zapovjedništvima i postrojbama OS BiH, a sa ciljem da se što svečanije obilježi devet godina od nastanka jedne od najfunkcionalnijih institucija u BiH. Ovo je također i prilika da se napravi osvrt na ono što se tijekom proteklih devet godina postiglo u ispunjavanju zadaća na unutarnjem i međunarodnom planu, a koje su definirane Zakonom o obrani i Zakonom o službi u OS BiH.
Topnička bojna 5. pješačke brigade OS BiH svakako ima svoju zapaženu ulogu u izvršavanju ovih zadaća. Od svog osnutka, 26.04.2007. godine pa do danas bojna doprinosi izgradnji i jačanju sustava potpunim i pravovremenim izvršenjem svih zadaća koje pred nju postavlja nadređeno zapovjedništvo.
Istakao bih da je tijekom ovog perioda na razini bojne doista učinjeno mnogo. Prije svega, sama lokacija na kojoj je bojna razmještena dovedena je u optimalno stanje infrastrukture koja omogućava zavidnu razinu života i rada bojne, na temelju tih pokazatelja vojarna je izabrana za središnje obilježavanje dana HVO-a koji je ove godine bio na našoj lokaciji.
Redovne zadaće koje se odvijaju na lokaciji, a tu prije svega mislim na stalni proces obučavanja kao i osiguravanja same lokacije imaju za cilj da pripreme pripadnike naše postrojbe za sudjelovanje u obimnijim i složenijim operacijama, kako u zemlji, tako i u inozemstvu.
Nekoliko zapovjednika i vojnika iz sastava bojne je već sudjelovalo u operacijama potpore miru, a broj zainteresiranih za sudjelovanje u ovim operacijama je stalno u porastu.
Svakako moram spomenuti naše sudjelovanje u simulacijskim i rotacijskim vježbama u sklopu 5. pješačke brigade. Do sada smo bili angažirani na pet rotacijskih vježbi i kvalifikacijski bojevih ciljanja na poligonu SBO Manjača pri čemu smo pokazali izuzetne rezultate. Naime, naša postrojba je zadužena za paljbenu potporu svih pješačkih postrojbi
5. brigade.
Pored navedenog, postrojba sprovodi i aktivno obuku za pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda. Nakon prirodnih nesereća koje su zahvatile područja općina Žepče, Maglaj, Zavidovići i Doboj, Topnička bojna se među prvima uključila u spašavanje civila i materijalnih dobara u navedenim općinama. Postrojba je bila angažovana na sljedećim zadaćama:
– Spašavanje civila sa poplavljenih područja gradova Žepče i Maglaj.
– Prijevoz pacijenata na hemodijalizu sa prostora Željeznog polja.
– Evakuacija civila Željeznog polja sa prostora koji su bili ugroženim klizištima, evakuaciju smo vršili našim kamionima i helikopterima.
– Evakuacija medicinskog osoblja i ljekova.
– Dostava hrane i ljekova na ugroženim područima općina Žepče i Maglaj.Istaknuo bih ovom prigodom da su pripadnici topničke bojne prvi ušli u poplavljeni grad Maglaj i sa kamionima vršili distribuciju humanitarne pomoći i spašavanje civila.Uspostavili smo stožer na čelu sa pukovnikom Marinčićem i narednikom Marko Brkić koji je preuzeo koordinaciju između OS, Gorskih službi spašavanja, rafterskih klubova i policijskih postrojbi koje su bile angažovne u gradu Maglaju.
– Pomoć Crvenom križu Žepče na doturu i prihvatu humanitarne pomoći.
– Sanacija vodovoda na prostoru općine Žepče.
– Čišćenje infrastrukture u gradu Žepče.
Topnička bojna je odgovrila na svih 35 zahtjeva koji su upućeni od strane civilni institucija
Sve ove navedne aktivnosti izvođene su u veoma teškim i složenim situacijama a rad nam je otežavao i nedostatak adekvatene opreme. Cjelokupni personal bojne bio je uključen u operacije spašavanja na ugroženim područima, pri čemu su utrošena i znatna materijalna sredstva.
Nakon ovih operacija spašavanja usljedila je zajednička vježba OS BiH i EUFOR-a
„ Zajednički napor 14“. Imajući u vidu da je topnička bojna tjekom godine vršila pripreme za realiziranje vježbe „ Dinamičan odgovor 14-5“ zapovjedništvo bojne je blagovremeno izvršilo sve nephodne pripreme u procesu donošenja odluka tako da kod praktičnog angažovanja postrojbe nije bilo problema. Postrojba je tjekom vježbe bila angažovana na sljedećim projektima:
– Čišćenje putnog pojasa u rejonu Usore,
– Čišćenje ulica u rejonu Doboja,
– Izgradnja puteva u Željenom polju,
– Čišćenje puteva u Papratnici i Donjoj Golubini,
– Radovi na sanaciji Osnovne škole Maglaj (čišćenje, pripreme za krečenje i krečenje). Na ovom projektu istako bih izuzetno dobru suradnju CIMIC tima topničke bojne i CIMIC tima američke ambasade u BiH koji je osigurao materijalna sredstva a naši pripadnici zajedno sa američkim kadetima izvodili su radove.
Nakon ove vježbe usljedila je i ocjena bojeve spremnosti od strane OZ OS BiH, gdije je postrojba pokazala izuzetno dobre rezultate kao i na vježbi vanjskog ocjenjivanja koja je realizirana u VB Dubrave.
Topnička bojna je uzela učeće i u niz sportskih aktivnosti gdje smo ostvarili zapažene rezultate u disciplinama: vojnički izazov, streljaštvo, mali nogomet.
Naša volja za suradnjom sa lokalnom zajednicom iskazana je i kroz provođenje različitih aktivnosti kao što su „Dani otvorenih vrata“ i potpora vjerskim manifestacijama ,druženja povodom vjerskih blagdana, te sudjelovanje naših sportskih ekipa na natjecanjima organiziranim od strane lokalne zajednice. Ovdije bih želio napomenuti aktivnost na obilježavanju dana OS BiH u lokalnoj zajednici koju smo prošli tjedan realizirali zajedno sa općinom Žepče gdije smo zajedno organizirali sportsko natjecanje, prezentaciju operativnih sposobnosti OS BiH i koncert orkestra OS i Sarajevske i Banja Lučke glazbene akademije.
Iskoristio bih prigodu da se zahvalim načelniku općine Žepče gospodinu Mati Zovko i njegovim pomoćnicima na nesebičnoj pomoći pri obilježavanju dana OS, kao i Javnoj ustanovi Dom Kulture Žepče na čelu sa ravnateljem gospodinom Miroslavom Ilić koji su nam pomogli u organizaciji i naravno ekipi Radio Žepča koja nas u svom eteru prezentuje javnosti.
Želim napomenuti da su sve ove zadaće realizirane kroz stalni proces transformacije OS BiH, koji se u ovoj postrojbi odvija vrlo uspješno. Trenutačno smo, kao i ostale postrojbe u OS u fazi podmlađivanja kolektiva kroz prijem mladih vojnika koje uspješno integriramo u sustav. Može se reći da je postrojba u ovom trenutku spoj mladosti i iskustva. Kao zapovjednik ponosan sam na to, kao i na činjenicu da je postrojba multietničkog karaktera, te smatram ove dvije odrednice ključem uspjeha.
Na kraju, želim svima da vam zahvalim dragi gosti što ste svojom nazočnošću učinili ovu prigodu svečanijom i omogućili nam da našu radost podijelimo sa vama, a u svoje osobno ime i ime članova zapovjedništva bojne svim pripadnicima Topničke bojne čestitam Dan OS BiH.” – rekao je u svom govoru bojnik Bilić.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal