Poveži se putem

Žepče

U Žepču organizovano predavanje o karcinomu dojke

Objavljeno

-

Udruženje penzionera/umirovljenika, Općinska organizacija Crvenog križa Žepče i aktiv žena Stranke penzionera/umirovljenika Žepče organizovali su u Žepču edukativno predavanje na temu: “Dijagnostika karcinoma dojke, hirurški tretman oboljelih i rekonstrukcija dojke nakon operacije” o kojima su govorili doktori Kantonalne bolnice Zenica  Nedžad Dizdarević, Ibrahim Sabo, Amir Haračić i Almir Alić.

Cilj ovog predavanja bio je edukacija žena sa dva osnovna akcenta koja su se odnosila na preventivno djelovanje kroz samopregled, te rekonstrukciju dojki nakon operacije.

Kroz predavanje prisutni su se upoznali sa načinom samopregleda dojki i značaju njegovog upražnjava, jer kako je istakao dr. Dizdarević, u 70 posto slučajeva sama pacijentica je ta koja prva otkriva tumor dojke, a samo 30 posto slučajeva bolest otkriva ljekar.

Tokom predavanja ljekari su naglašavali važnost preventivnog djelovanja, koje podrazumjeva da svaka žena iza četrdeset godina mora uraditi mamograf dojke, ultra zvuk dojke jednom godišnje, te je još jednom naglašeno da je samopregled dojke primaran.

Iskustvo govori da je veliki problem  kod ove bolesti u inertnosti i needukovanosti pacijenata. Ono što ohrabruje jeste, da je ipak sve veći broj registrovanih pregleda, te veća interna samokontrola, ali opet ni izbliza u onoj mjeri u kojoj bi trebalo.

  (R.Ag/Zepce.Ba)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal