Poveži se putem

Žepče

U Žepču otvorena izložba tekstilnih proizvoda od postindustrijskog otpada i ostalih materijala

Objavljeno

-

 prostorijama Centra poslovnih kompetencija Razvojne agencije Žepče otvorena je izložba proizvoda izrađenih od postindustrijskog otpada iz tekstilnih kompanija koji su kreirani i izrađeni na radionicama u sklopu projekta „CreativeWear Plus“ koji je nastavak projekta CreativeWear provedenog u periodu 2016.-2019. godine.

Projekt povezuje partnere iz Italije i Grčke sa tri nova Hub-a osnovana u Portugalu, Francuskoj i Bosni i Hercegovini (Žepče). Zajedno partneri rade na integraciji CreativeWear mreže koja potiče kreativnost prema novim izazovima cirkularne ekonomije i održivosti u sektoru tekstila i odjeće, uključujući područja kao što su bio tekstil, reciklirana odjeća, i reinterpretacija kulturnih tradicija.

Projekt CreativeWear Plus sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Rezultat projekta je rad novouspostavljenog Tekstilnog hub-a u Žepču na osmišljavanju inovativnih proizvoda od postindustrijskog otpada koji je prikupljen iz lokalnih tekstilnih kompanija u Žepču a na njemu su zajedno radili kompanije, obrti i kreativci uz mentorsku podršku tri dizajnera iz Žepča, Zenice i Gračanice.

Iz radionice Tekstilnog hub-a Žepče nastale su kolekcije haljina „Reclaiming future“ čiji je autor Dino Hadžiavdić, odjevna kolekcija i kolekcija nakita „Fine linije“ autorice Delile Bečirević i kolekcija proizvoda od postindustrijskog otpada (cekeri, vreća za boks, neseseri, prekrivač za krevet, gumice za kosu) koje je izradila kompanija „Empress“ iz Zenice. Kreirano i izrađeno je 15 novih proizvoda koji su predstavljeni na Izložbi tekstilnih proizvoda od postindustrijskog otpada i ostalih materijala u Žepču.

Pored proizvoda nastalih u Tekstilnom hub-u Žepče, prezentirani su proizvodi obrta i kompanija PM „Bubamara“ Zenica, „Masali Desing“ Žepče, „Amulet“ Živinice, „Amanet“ Živinice, slike „Dijalektika krpica II“ autorice akademske likovne umjetnice Admire Bradarić iz Maglaja, kolekcija korzeta Dine Hadžiavdića, kao i proizvodi koji su nastali u radionicama učenika Srednje mješovite škole Žepče i Mješovite srednje škole Zavidovići.

Prema riječima direktorice Razvojne agencije Žepče Branke Janko kompanije, obrti, nevladine organizacije koje se bave radom u oblasti kreativne tekstilne industrije, dizajneri i drugi kreativci involvirani u tekstilni sektor mogu biti članovi tekstilnog hub-a Žepče. “Članovi Tekstilnog huba na raspolaganju imaju prostor, mašine i ostalu opremu, usluge dizajnera, savjetodavni rad s mentorom, i promociju za svoje proizvode. Omogućen je pristup novim znanjima i vještinama kroz kontinuirane specijalističke seminare i radionice, a obavljaju se i obuke radne snage u oblastima za koje postoji potreba kod kompanija“, naglasila je Janko.

Advertisement

Pored izložbe, u sklopu događaja, organizirana je panel diskusija na temu „Cirkularna ekonomija u tekstilnom sektoru-nova razvojna šansa“ u kojoj su sudjelovali Dejla Ramić, šefica tekstilnog odsjeka Univerziteta u Bihaću, Asima Nalić, pomoćnica direktora SMŠ „Žepče“, Hajrudin Hamdžić, direktor MSŠ „Zavidovići“, Mensura Sušić, direktorica „Empress“ d.o.o. Zenica i Sanita Kurbegović, vlasnica „PM Bubamara“ Zenica.

zdici.info

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal