Poveži se putem

Kultura

Večeras poslije akšam-namaza nastupio 12. rebiul evvel – rođendan poslanika Muhammeda a.s.

Objavljeno

-

Danas, u utorak 22.12.2015. godine, poslije akšam-namaza, nastupio je 12. rebiul evvel, dan kada je rođen posljednji Božiji poslanik, Muhammed a.s..  Rođendan Božijeg poslanika Muhammeda a.s., 12. rebiul evvel, po hidžretskom kalendaru muslimani Bosne i Hercegovine obilježavaju prigodnim programom, učenjem Kur'ana, zikra, mevluda, ilahija i predavanjima.

To je prilika da se upoznaju o životu i djelu Poslanika a.s. i nastoje taj život što više i dublje živjeti, održati u živoj uspomeni i stalnoj praksi.

Već tradicionalno, u centralnoj žepačkoj, Ferhat-pašinoj džamiji, MIZ-e Žepče u saradnji sa porodicom Maglić, na ovaj dan organizuje mevludski program. Mevlud će se održati sutra, u srijedu 23.12.2015. godine poslije podne-namaza, a specijalni gost-predavač bit će hafiz dr. Halil-ef Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

-“Mevlud je za muslimane podsjećanje na poslanika Muhammeda a.s. čovjeka posredstvom kojeg je milost Božija poslata na zemlju, te putem kojeg je cijelo čovječanstvo, uključujući i muslimane, dobilo priliku da se spasi”– rekao je za Agenciju FENA Ahmed Alibašić, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Mevludu-n-Nebijji, znači rođenje poslanika. Muhammed, a.s. koji je rođen 12. rebiul-evvela 571. godine, u gradu Mekki, sin je Abdullaha i Amine iz arapskoga plemena Kurejš. O njemu se u Kur'anu kaže:

Advertisement

“Vi u Allahovu Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje.” ( El-Ahzab, 21 ).

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal