Poveži se putem

Žepče

Video: Članice “Udruženja žena Begov Han” šiju i besplatno dijele maske

Objavljeno

-

||||

U još nezavršenom poslovnom prostoru Seada Tutnjića iz Begovog Hana kod Žepča, žene iz ovog sela proizvode zaštitne maske i prkose posrnuloj ekonomiji i tržišnom zakonu ponude i potražnje. Dok cijene vrlo traženih zaštitnih maski, zbog virusa Covid 19 divljaju, one su odlučile da ih – dijele džaba.

– 23. marta sam sa Udruženjem žena Begov Han, organizovala proizvodnju na tri mašine i do sada smo napravile više od dvije hiljade maski. Svojim novcima smo kupile materijal, gazu i 70 postotni medicinski alkohol a najteže je bilo nabaviti elastični materijal koji se stavlja na uši . objašnjava Mevlida Tutnjić, supruga Seada Tutnjića.

Besplatno su maske podijelili pojedincima i ustanovama a već su izračunali da su već proizvele više od jedne maske po glavi svakog stanovnika u Begovom Hanu.

– Dok u velikim gradovima Zapadne Evrope maski nema u nabavci, mi smo svoju mjesnu zajednicu snabdjele. Ko god nam se obrati, besplatno dajemo masku. Sada idemo dalje – kaže Halima Kamerić, jedna od žena koja svakodnevno radi za mašinom za šivenje.

I Armina Bečić koja im pomaže u nabavci materijala, smatra da rade human posao šivenja maski, a uskoro će isporučiti i prvu pošiljku SMB maki za vojnike koji se nalaze u kasarni Oružanih snaga BiH u Žepču.

Advertisement

– Od pojedinih privatnika i pojedinaca dobili smo tekstilne restlove koji su upotrebljiivi. Neki od njih ubace i novac u „sretnoj šolji“ koja se nalazi na šivaćem stolu. Maske su dezinficirane i mogu se, nakon pranja, više puta koristiti – kazuje Armina Bečić.

Šehra Bečić pojašnjava da su išle od kuće do kuće i starijim osobama besplatno dijelili maske, isto to su uradile i u Gornjoj Golubinji a svakog dana snabdjevaju i lokalnu medicinsku apoteku u Begovom Hanu.

– Zarada nam nikada nije bila na umu. Zgrožene smo kada vidimo kako pojedinci dižu cijene nekih proizvoda. Znamo da će i ovo vrijeme proći i ne želimo da neko u nas upire prstom – zaključuje Šehra Bečić.

 

Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal