Poveži se putem

ZDK

Video: Marinko Kelavić o problemima i planovima Službe za zapošljavanje ZDK

Objavljeno

-

Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević održao je radni sastanak sa šefovima gradske i općinskih Službi za zapošljavanje sa područja kantona, u čijem radu su sudjelovali predstavnici četiri resorna ministarstva, novoimenovani direktor ove javne ustanove Marinko Kelavić, i predsjednik Udruženja poslodavaca Zenice Mladen Perić.

Sastanak je imao za svrhu unapređenje saradnje JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona sa nadležnim kantonalnim institucijama vlasti i predstavnicima privrednog sektora u cilju smanjenja nezaposlenosti, koja je posebno izražena u ovom kantonu.

“Želimo, i to sam sugerisao, da Služba za zapošljavanje u svim segmentima rada bude transparentna, da slijede programe Vlade, i prvo na čemu insistiramo je program mjera štednje u svim kantonalnim institucijama. Ova služba napokon u svom radu mora da primijeni principe i dobru praksu Evropske unije. Od ove godine ćemo nastaviti realizaciju podrške novom zapošljavanju putem resora rada i privrede, te program prekvalifikacije putem REZ Agencije”, rekao je Galijašević.

Prema riječima direktora Službe za zapošljavanje Marinka Kelavića, “ove godine programi novog zapošljavanja i dalje se u najvećem dijelu oslanjanju na program, sredstva i projekte Federalnog zavoda za zapošljavanje”.

Udruženje poslodavaca Zenice traži i očekuje od Službe za zapošljavanja da se ubrza proces transformacije ove ustanove iz klasičnog biro rada, koji proteklih godina nije pokazao očekivane rezultate, nego da “ova Služba postane istinska berza rada” sa kojom će prije svega biti zadovoljni svi korisnici usluga i pomoći.

U nastavku pogledajte prilog BHT1 televizije u kojem je gostovao Marinko Kelavić, direktor Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal