Poveži se putem

Žepče

Video: “Sit gladnog ne razumije, u frižideru mi miševi umiru od gladi” – Stankov vapaj slama dušu, a niko ga ne čuje

Objavljeno

-

Stanko Ignjatović (68) iz Želeće kod Žepča, živio je u maloj kući dva sa dva, bez vrata i prozora samo sa jednim kaminom. Zbog socijalne pomoći od samo 150 KM, oblačio se i hranio sa smeća.

Iako u nehumanim uslovima, Stanko se ne žali na svoj život. Godinu i po dana je živio na smetiljištu opštine Žepče. Široj javnosti postao je poznat nakon što ga je lokalni šumar prijavio kao kandidata jedne stranke na lokalnim izborima.

  • Ovdje sam živio 18 mjeseci, sto posto istina… Bez vode i struje. Kada je bilo ljeto, ugrijem vodu na suncu pa se okupam. U ovoj kućici imao sam kamin koji me je grijao i pomogao da preživim zimu, njega mi je dao direktor socijlanog – objašnjava Stanko u videu pokazujući na kućicu u kojoj je živio zajedno sa svojim psom kojeg je zvao Šnjučko, za koga kaže da je znao pjevati, a omiljena pjesma bila mu je “Violino ne sviraj”.

Stanko je ispričao da se ranije uglavnom hranio otpacima na smetiljištima. Nakon nekih proslava, otišao bi tamo i probrao mesa za sebe. Kaže da je 2014. godine bilo dobro vrijeme za njega, iako su bile poplave, jer je tada mogao uzeti puno hrane i ostalih stvari nakon što su iste završavale na deponiji.

  • Onda smo ogulili sve. Svega je bilo, raznoraznih kobasica, konzervi, praška, veš mašine. Sve što sam mogao prodati od toga, ja sam prodao. Prašak dolazi u foliji, njemu ništa ne fali, njega sam prodavao, pa recimo šta je tu bilo garderobe – objašnjava Stanko koji kaže da je u tom periodu nailazio i na pare, ali vjeruje da je to neko namjerno ostavljao.

Sada je u nešto većoj kući ali i dalje kaže da nema od čega da živi. Marta 2018. godine Stanko je nakon zdravstenog problema bio u bolnici, ali kad se vratio nije se mnogo šta promijenilo. Socijalno mu daje 150 maraka, od čega veći dio ide na troškove, te za njega ne ostane ništa. Također, čeka na penziju već punih 5 godina. Kaže da je uzimao i advokata ali da i dalje sve čeka.

Stanko objašnjava da je ipak pored svega sretan čovjek jer ima struju i vodu u novijoj kući, i da nema za čim žaliti jer ima i sina.

  • Imao sam drugu ženu, mlađu od mene 21 godinu, ona je imala 29 ja imao 50 godina. Imamo sina, ide u 9. razred, dobar je đak. Nego, kaže da hoće da upiše Bogosloviju. Ja mu kažem budi pametan, upiši nešto za šumara ili poštara, tu ima para, mada ko će ga znati, sada i popovi imaju tarifu. Prije je bilo da se da od srca, a sada već i nije tako. Ne bih želio da nema šta da jede kao ja. Jer, ja se nemam na šta grijati, nemam šta jesti, ali sit gladnog ne razumije. Eno u frižideru dva miša vise od gladi, ni oni nemaju šta jesti – kaže Stanko na kraju razgovoru za YouTube kanal Srećko Stipović, dodajući da se šali za miševe, samo želi predstaviti svima realnu sliku, da živi i više nego skroman život.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal