Poveži se putem

Žepče

Foto i Video: Vidljive konture simbola Trzanske mahale

Objavljeno

-

Ali-begova džamija u Žepču nakon jednogodišnje gradnje poprima konture one stare ljepotice koja je krasila i bila ponos Trzanske mahale. Proglašeni istorijski spomenik kulture 2009. godine, porušen tokom ratne 1993. godine, posljednji je od četiri ratom porušena vjerska objekta koji će biti obnovljen u Žepču.

Nakon novčane donacije od strane turskog vakufa „ Diynet“ koji je na početku gradnje dao 300.000 KM za izgradnju jednog od najstarijih objekata u i okolini Žepča, maksimalno su se uključili i žepački Bošnjaci. I pored teške finansijske situacije, putem sergija i raznih drugih vidova pomoći, vjernici su do sada izdvojili vlastitih sredstava preko 100.000 KM. Vrijednost buduće građevine, prepoznala je i Općina Žepče koja je ove godine za potrebe gradnje iz općinskog proračuna izdvojila 30.000KM. Pomoć u obnovi pružilo je i Federalno ministarstvo za kulturu i sport koje je putem transfera za obnovu kulturno istorijskih građevina za izgradnju izdvojilo 20.000KM.

Već sada po prvim konturama vidljiva je ljepota i grandioznost objekta koji će s pravom biti uvršten u nacionalno blago BiH. Od identičnog kamena kojom je zidana prije više od pet vijekova, Ali-begova, u narodu poznata kao Trzanska džamija dobila je iznad sofe svoje prve predulazne kamene kupole, a započela je i gradnja glavne džamijske kupole. Džamija, čija investicijska vrijednost iznosi milion maraka, bit će izgrađena u autentičnom izvornom obliku iz perioda 17. stojeća. Ona je, inače, bila najljepši spomenik iz doba Turske i Austrougarske vlasti u BiH. Prema usmenim kazivanjima, ova džamija je temeljno renovirana 1900. godine. Njena sofa bila je natkrivena kosim drvenim krovom, koji je ostao sve do 1986. godine, kada je njena sofa dobila tri male kupole.

{gallery}trzanska{/gallery}

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal