Poveži se putem

ZDK

Vlada ZDK produžila epidemiološke mjere za još 14 dana, novim naredbama obuhvaćeno održavanje sudskih pretresa

Objavljeno

-

||||

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na vanrednoj sjednici usvojila je prijedlog Kriznog štaba (KŠ) Ministarstva zdravstva i novom naredbom produžila primjenu epidemioloških mjera za još 14 dana, počevši od danas, 19. novembra.

Naredbe se odnose se na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sa nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa u ovom kantonu.

Vlada je prihvatila i prijedlog Kriznog štaba da se postojeće naredbe prošire sa novom naredbom koja se odnosi na održavanje pretresa u sudovima ZDK-a.

Naredbom se dozvoljava održavanje ročišta na sudovima uz prisustvo maksimalno 50 osoba, tako da svakoj osobi pripada najmanje 50 kvadrata prostora, uz obavezno poštivanje preporuka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Prema informaciji INZ-a, od 8. do 14. novembra potvrđeno je 611 novih slučajeva, što čini kumulativnu incidencu od 169,7 na 100.000 stanovnika. U istom periodu umrlo je 30 osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 8,36 na 100.000 stanovnika i ova vrijednost je viša u odnosu na prethodnu sedmicu (5,29).

Advertisement

Opterećenje bolničkih kapaciteta je 104 hospitaliziranih krajem ovog perioda, a stopa hospitalizacije je 28,2 na 100.000 stanovnika. Do sada je testirano ukupno 89.042 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod ukupno 18.800 osoba.

Zaključno sa 14. novembrom u ovom kantonu je bilo aktivno 780 slučajeva pozitivnih na virus korona.

KŠ je zaključio da se epidemiološka situacija na području ovog kantona može ocijeniti nepovoljnom sa trendom pogoršanja. Kada je u pitanju imunizacija, sa jednom ili dvije doze vakcinisano je 28,1% odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je oko 10 posto građana vakcinisano izvan BiH, vakcinu je dobilo oko 38% odraslog stanovništva.

Premijer Mirnes Bašić pozvao je građane da poštuju epidemiološke mjere te da se vakcinišu kako bi se postizanjem kolektivnog imuniteta spriječilo nekontrolisano širenje infekcije tokom četvrtog talasa pandemije te izbjeglo donošenje restriktivnih epidemioloških mjera.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal