Poveži se putem

ZDK

Vlada ZDK usvojila Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta za 2023. godinu

Objavljeno

-

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), na svojoj 5. sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta ZDK za 2023. godinu u iznosu manjem za 19 miliona KM u odnosu na budžet usvojen u martu ove godine.

Prema prijedlogu rebalansa, koji je upućen u skupštinsku proceduru, prihodi iznose 521.496.490 KM, a i rashodi su manji za 16,5 miliona KM, dok su sredstva za pokriće deficita iz ranijeg perioda manja za 2.254.000 KM i trenutno iznose 2.028.489 KM.

– Ministarstvo finansija je na Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta za 2023. pribavilo sva potrebna mišljena Federalnog ministarstva finansija, Sekretarijata za zakonodavstvo i Ministarstva za pravosuđe i upravu. Također, prilikom izrade rebalansa obavili smo konsultacije sa svim organima i ministarstvima te uvažili sve njihove zahtjeve – rekla je ministrica finansija Dženana Čišija.

Prijedlog rebalansa jedna je od 70 tačaka dnevnog reda 5. sjednice Vlade, što, prema riječima premijera Pivića, pokazuje da Vlada radi punim intenzitetom.

– Pored rebalansa, donijeli smo niz odluka kojim se daje podrška naučno-istraživačkom radu, zatim podrška najboljim studentima i, naravno, podrška našoj boračkoj populaciji, koja jeste kontinuitet odluka Vlade ZDK-a. To je sve ono što smo govorili u našem ekspozeu i ispunjavamo stavke koje smo naveli kao prioritete našeg rada i djelovanja – rekao je premijer Pivić.

Vlada je razmatrala i Izvještaj o stanju privrede u ZDK-u za 202. godinu te konstatovala da privreda u ovom kantonu kontinuirano ostvaruje rast.

Advertisement

-Kao što smo više puta isticali, ZDK je kičma privrednog razvoja FBiH i BiH i u tom smislu ćemo nastaviti sa nizom aktivnosti koje će davati podršku razvoju privrede i privrednog potencijala – rekao je premijer ZDK.

Vlada je podržala kampanju “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama” u okviru globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”, što je, kako je rekao premijer Pivić, vrlo važno uzimajući u obzir negativne trendove i jako veliki broj negativnih primjera i slučajeva nasilja.

– Svi mi na svim nivoima vlasti moramo preduzeti ključne korake u smislu prevencije rodno zasnovanog nasilja, ali i svih drugih oblika nasilja koji se dešavaju u našem društvu i moramo poslati jasnu poruku da ćemo se suprotstaviti svakom vidu nasilja u društvu. Smatram da, ne samo kantonalni, nego i viši nivoi vlasti, koji imaju veću odgovornost i mogućnosti, da svojim izmjenama određenih zakona mogu uticati na to da vršimo prevenciju nasilja, a ne da imamo samo represiju kada se dese slučajevi nasilja – rekao je premijer Nezir Pivić.

Press služba ZDK

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal