Poveži se putem

Kultura

Vrijedna donacija žepačkoj biblioteci, Džemaludin Latić – „Careve oči“

Objavljeno

-

JU Opća biblioteka Žepče, na čelu sa direktoricom Sabinom Malićbegović, danas su posjetili ministar za nauku kulturu i sport u Vladi ZDK Mensur Sinanović, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi ZDK Nurdžehan Šahinović, predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, potpredsjednik Udruženja „Spektar“ Kenan Kahriman, predsjednik BZK „Preporod“ Žepče Rusmir Agić, direktor JU Dom kulture Žepče Miroslav Ilić i bosanskohercegovački pisac Džemaludin Latić.

Razlog ove posjete jeste obogaćivanje knjižnog fonda naše biblioteke lektirnim izdanjem knjige „Careve oči – Srebrena česma“, upravo autora Džemaludina Latića.

„U sklopu projekta Dani šejha Abdulvehab Ilhamije Žepčaka, od ove godine smo započeli promociju bosanskohercegovačkih književnika i njihovih djela, a krenuli smo sa Džemaludinom Latićem koji je danas tu sa nama. Njegova knjiga „Careve oči – Srebrena česma“ promovirana je u sklopu manifestacije „Ilhamijinih dana“ gdje je g-din Latić bio uvodničar na otvaranju same manifestacije. U sklopu ovog projekta obići ćemo još dvije biblioteke, u susjednom Maglaju i Zavidovićima, kao i tri osnovne škole, OŠ Žepče, OŠ Maglaj i OŠ Zavidovići gdje ćemo također donirati određeni broj knjiga, te će se učenici moći družiti sa autorom Latićem.

Direktorica Sabina Malićbegović se zahvalila na ovoj vrijednoj donaciji lektirnih izdanja, čiji je nedostatak u bibliotečkom fondu jedan od gorućih problema, te naglasila kako se biblioteke moraju na razne načine snalaziti da bi obezbijedile sva izdanja potrebna za učenike osnovnih i srednjih škola.

Književnik Latić nije krio svoje nezadovoljstvo činjenicom da naše vlasti ulaži ogromne sume novca u filmsku i druge umjetnosti, u odnosu na pisce koji svoj umni rad stvaraju godinama i doprinose obrazovanju najmlađih.
–    „Moja knjiga je napisana u jednom stilu književnosti koja je brend ove države. Bosanskohercegovačka književnost za djecu je bila najprepoznatljivija više decenija postojanja bivše Jugoslavije. Imati takve pisce kao što su Ahmet Hromadžić, Branko Ćopić, Šimo Ešić i još brojne druge, živjeti u državi koja je imala „Lastavicu“, „Male novine“, „Veselu svesku“ itd., a zaboraviti na taj brend, to je, da tako nazovem, jedna vrsta kulturnog zločina. Na sreću još uvijek imamo ovakve ljude poput ovih ovdje danas koji uvažavaju književnost i domaće pisce. Kulturna politika jedne zemlje temelji se na djeci. Ako dobijemo naraštaje koji znaju da čitaju, koji znaju šta je vrijednost u umjetnosti, onda mi tako pravimo platformu za tu državu“, izjavio je ovom prilikom pisac Džemaludin Latić.

Advertisement

Na kraju ove posjete svi su složni u konstataciji da bi ovakvi događaji trebali biti češći u bibliotekama i školama, a ministri su izrazili nadu da će tako i biti u budućnosti.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal