Poveži se putem

Žepče

Zapažen nastup INZ-a na “Danima meda i maline” u Žepču

Objavljeno

-

Predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) predstavili su djelatnost i aktivnosti Instituta proteklih dana na specijaliziranom sajmu u Žepču, “Danima meda i maline”, koji je okupio više od 80 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Uz prezentaciju aktivnosti izlagačima, proizvošačima, stručnjacima iz ove oblasti, te posjetiocima, sa svima su ostvareni kontakti koji će biti obostrano korisni u budućnosti.

U domenu rada INZ-a, predstavljene su stručne, a opet pojednostavljene i proizvođačima razumljive publikacije o zaštiti pčela od hemijskih sredstava, specifičnostima uzgoja malina, ali i drugi promotivni materijali INZ-a, od onih koji tretiraju problem ambrozije, ali i onih koji tretiraju oblasti veterinarstva ili zaštite zdravlja ljudi.

Predstavnici INZ-a, rukovoditelj Zavoda za zaštitu bilja Kasim Velić, te Safet Kubat i Benjamin Čaušević su aktivnosti INZ-a predstavili nizu učesnika, ali i zvaničnika, uključujući i domaćina skupa, načelnika općine Žepče Matu Zovku.

Kao sastavni dio manifestacije „4. Dani maline i meda 2019.“, u sali Općinskog vijeća Žepče je održan stručni skup “Klasteri – pokretači razvoja poljoprivrede na primjeru „Agroklastera“ d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije”, na kojem su također aktivno učestvovali predstavnici INZ-a.  

Advertisement

Na skupu su se mogla čuti i iskustva i teme obrađene od strane predstavnika Agroklastera d.o.o. Vukovarsko- srijemske županije – Vinkovci, projekta “competenceNET”, te općina Stari Jankovci i Lovas u Hrvatskoj.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane će i u budućem periodu pružiti značajnu stručnu pomoć i biti na usluzi svim proizođačima bilja i poljoprivrednicima, jer rad ovog Instituta počiva na temeljima “Jednog zdravlja” (One health), koje podrazumjeva kontinuiranu i sveobuhvatnu, ali i jedinstvenu brigu o zdravlju i kvalitetu bilja, životinja i ljudi.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal