Poveži se putem

Žepče

Završeno uređenje službenih prostorija PVJ Žepče

Objavljeno

-

U Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Žepče je krajem jula 2023. godine službeno završeno uređenja radnih prostorija, što će značajno poboljšati uvjete rada i operativnost vatrogasaca.

Ovim radovima završeni su radovi na pripremi i ugradnji livenog poda – epoksidna smola u prostorijama vatrogasnog doma i uređene su prostorije koje koriste vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Žepče. Sredstva su osigurana prema Planu korištenja sredstava prikupljenih po osnovu posebne naknade za zaštitu i spašavanje za 2023.godinu.

Stara vatrogasna središnjica, odnosno Vatrogasni dom u Žepču koji je izgrađen 1937.godine je jedna je od najstarijih zgrada u općini Žepče koja je zahvaljujući predanom radu i ustrajnosti izvana potpuno obnovljen i rekonstruiran. Osim vanjskog uređenja posljednjih godina PVJ je opremljena i suvremenom opremom i tehnologijom koja se nalazi u sada novouređenom prostoru i predstavlja važan korak prema daljnjem jačanju vatrogasnih kapaciteta i zaštiti građana.

U odnosu na današnje stanje, prije samo šest godina Vatrogasni objekat je bio u jako lošem stanju, krov je prokišnjavao, fasada se obrušavala, stolarija dotrajala, električne instalacije su bile loše, sanitarni čvor i cijela unutrašnjost objekta u lošem stanju. U cilju stvaranja što boljih uvjeta za rad Općina Žepče je pristupila faznoj rekonstrukciji.

Obnova Vatrogasnog doma je započeta 2018.godine kada je urađen novi krov.

U 2019.godini je pokrivena je terasa, urađen dio fasade iznad garaža, urađeno stepenište i natkrivanje stepeništa, te dio PVC stolarije.

Advertisement

U 2020. godini urađene su dvije strane fasade na zgradi i fasada na tornju, zatim uređenje tornja u kojem se nalazi sistem za uzbunjivanje, te preostali dio PVC stolarije.

Tokom 2021 i 2022. godine završena je posljednja faza uređenja vanjskog dijela fasade, uređenje sanitarnog čvora, te elektro radovi u vatrogasnom domu, garažama i servisu za pregled aparata za početno gašenje požara.

Svim navedenim radovima, te zaključno sa završetkom uređenja prostorija, Profesionalna vatrogasna jedinica stvorila je modernu i funkcionalnu središnjicu koja će omogućiti bržu i učinkovitiju intervenciju u slučaju požara i drugih hitnih situacija. Novo opremljene radne prostorije i skladišta omogućit će vatrogascima bolju organizaciju i pripremu za hitne intervencije.

Uz uređenje prostorija, vatrogasci su kroz protekle dvije godine dobili i najnoviju vatrogasnu opremu koja će im omogućiti sigurnije i uspješnije izvršavanje njihovih zadaća. Zaštitna oprema, komunikacijski sustavi i specijalizirana oprema pružaju vatrogascima vrhunsku podršku u izazovnim situacijama s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.

Osim modernizacije infrastrukture i nabavke nove opreme, Profesionalna vatrogasna jedinica Žepče ulaže i u obuku svojih vatrogasaca kako bi bili što bolje pripremljeni za različite situacije. Redovite vježbe i timski rad osiguravaju da vatrogasci reagiraju brzo, koordinirano i učinkovito u slučaju hitnih situacija.

Iz PVJ su naveli kako uspješnost ovog projekta ne bi bila moguća bez podrške Općine Žepče i Općinskog načelnika, čime se još jednom pokazalo da se sigurnost građana stavlja na prvo mjesto. „Završetak uređenja prostorija Profesionalne vatrogasne jedinice predstavlja značajan korak prema osiguravanju sigurnosti građana ovog grada. Vatrogasci su prva crta obrane u slučaju hitnih situacija, te njihova spremnost i moderna oprema osiguravaju brzu i profesionalnu reakciju u zaštiti imovine i života građana. Sigurnost građana je na prvom mjestu, a uređenje prostorija i opremanje vatrogasaca doprinose jačanju ove važne komponente zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara“, poručio je stručni suradnik za zaštitu od požara i vatrogastvo u Općini Žepče Amel Ahmić.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal