Poveži se putem

Žepče

Žepče uskoro dobija Klub spasilaca GSS – Izabran Poticajni odbor

Objavljeno

-

Proteklog petka, 09.03.2019.god., održan je radno-konsultativni sastanak, u povodu osnivanja Kluba spasilaca GSS Žepče. Sastanku se odazvalo 20-ak zainteresovanih koji žele u budućnosti biti dio tima, a inicijator i moderator bio je gospodin Mirko Matijević koji je ovom prilikom upoznao prisutne sa informacijama o svrsi postojanja ovakvog kluba.

Klub spasilaca je zamišljen kao izvanstranačka, nepolitička, društvena organizacija građana, koja, na temeljima humanosti i dragovoljnosti, okuplja osobe koje sukladno svojim stečenim ili naučenim stručnim znanjem, vještinama i iskustvom, mogu sudjelovati u aktivnostima spašavanja unesrećenih, ili potragom za unesrećenim, izgubljenim ili nestalim osobama, na nepristupačnim terenima, planina, brda, rijeka, jezera, poplavnih područja, odrona i klizišta, pećina, jama, srušenih objekata, miniranih područja, požarišta i svih drugih terena, na kojima je redovnim službama otežan ili onemogućen pristup i djelovanje.

Članovi Kluba mogu biti iskusni i sposobni planinari, rekreativci, speleolozi, alpinisti, gorski spasioci, sportaši, skijaši, izviđači, lovci, ribolovci, kajakaši, rafteri, ronioci, profesionalni vojnici, demineri, vatrogasci, pripadnici policije, liječnici i medicinsko osoblje, osobe koje upravljaju radnim, vučnim ili prijevoznim sredstvima, kao i sve druge osobe, koje mogu pripomoći u navedenim aktivnostima.

Članovi kluba mogu biti i osobe koje nemaju nikakvih gore navedenih iskustava, znanja i vještina, a koje iskažu volju za stjecanjem potrebnih znanja i vještina, kroz organizirane tečajeve, škole i obuke.

Već su u toku pregovori o održavanju obuke za članove GSS-a, u čemu će također svoju pomoć pružiti i Gorska služba spašavanja iz Republike Hrvatske. Prednosti postojanja Kluba ogledaju se u pravovremenom interveniranju u slučaju gdje ostale službe, poput Civilne zaštite, vatrogasaca ili policije, nemaju potrebnu opremu, kao niti brzinu djelovanja.

Advertisement

Na sastanku je izvršeno evidentiranje zainteresovanih i imenovanje Poticajnog odbora, koji ima zadatak u narednom periodu izvršiti sve neophodne tehničke i administrativne pripreme za održavanje Utemeljiteljske skupštine Kluba spasilaca GSS Žepče, a u Odbor su imenovani:
Toni Matijević, Mirko Matijević, Semin Smajlović, Robert Lovrić i Danijel Sinanović.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal