Poveži se putem

Žepče

Žepče: Vrhbosanska nadbiskupija bogatija za petoricu novih đakona

Objavljeno

-

U prvu nedjelju Došašća, 1. decembra 2013. u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Žepču nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, pod Svetim misnim slavljem, zaredio je petoricu svećeničkih kandidata Vrhbosanske nadbiskupije za đakone. Koncelebriralo je oko 30 svećenika među kojima su bili generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luka Tunjić i žepački župnik i dekan preč. Zlatko Ivkić.

U ime svih vjernika župe Žepče na početku Euharistijskog slavlja riječi dobrodošlice i pozdrava kardinalu Puljiću, kandidatima za ređenje, njihovim najbližima i svim nazočnima uputio je župnik Ivkić. Iskazao je veliku radost što je kardinal Puljić izabrao upravo župu Žepče da podijeli red đakonata novim klericima. „Želim doista da vam u lijepom sjećanju ostane ovaj dan“, rekao je župnik Ivkić obraćajući se ređenicima te pozvao vjernike da za njih mole kako bi ostali vjerni onome što preuzimaju po svetom redu đakonata.

Pozdravljajući okupljene kardinal Puljić je pojasnio da bi, prema crkvenim odredbama, ređenje trebalo biti u katedrali, ali da u iznimnim slučajevima biskup može odabrati i župnu crkvu kako bi podijelio sveti red. „Ja sam odlučio da ovdje u Žepču ljudi vide i dožive taj događaj kako bi žarče molili za duhovna zvanja i to ne samo za nova zvanja nego i za postojeća. Mi svi trebamo ustrajati u vjeri. Na poseban način treba moliti za nova duhovna zvanja te posebno za one koji će danas biti zaređeni“, rekao je kardinal Puljić započinjući Svetu misu.

Nakon naviještene riječi Božje, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Marko Zubak predstavio je ovogodišnje kandidate za đakonat: Bojana Ivešića, Olivera Jerkovića, Gabrijela Jukića, Marka Škrabu i Vladu Vrebca jamčeći da su ispunili sve potrebne uvjete za red đakonata.

Advertisement

Govoreći o svećeničkom pozivu, kardinal Puljić je istaknuo da je porodica izuzetno važna za duhovna zvanja. „Pred nama su mladići koji su nikli iz obitelji“, napomenuo je kardinal Puljić te se osvrnuo na referendum na kojem se toga dana u Republici Hrvatskoj odlučivalo o ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca. Istaknuo je kako je porazno da se nakon tolikog napretka kulture mora dokazivati ono što je Bog od početka ustanovio. „Bitno je da u obitelji ima više djece, a onda će i Bog pozvati nekoga od njih da ga izbliza slijedi u svećeničkom ili redovničkom životu. Rekla bi blažena Majka Terezija da se ne radi o krizi zvanja nego o krizi obitelji i krizi vjere. Porodica je prva škola vjere, prvo sjemenište i tu niče zvanje“, naglasio je kardinal Puljić.

Završavajući svoju propovijed kardinal Puljić je pozvao rodbinu ređenika i sve ostale vjernike da mole za duhovna zvanja, kako za postojeća tako i za buduća.

Uslijedio je obred ređenja tokom kojeg je, između ostalog, kardinal Puljić položio ruke na glave ređenika te izmolio posvetnu molitvu, a ređenici su obećali poslušnost svom ordinariju i njegovim zakonitim nasljednicima te preuzeli obavezu molitve časoslova i celibata.

Tokom Mise liturgijsko pjevanje animirali su Župni zbor sv. Ante i zbor bogoslova Vrhbosanske katoličke bogoslovije ‘Stjepan Hadrović” pod ravnanjem prof. vlč. Marka Stanušića.

Po završetku euharistijskog slavlja uslijedilo je zajedničko druženje za zvanice oko porodičnog stola uz zvuke duhovnog i narodnog melosa.

Za đakone su zaređeni:

Bojan Ivešić, rođen 17. marta 1990. u Zavidovićima, od oca Ivice i majke Marije, rođ. Šimić, kršten u župi sv. Josipa Zavidovići, 15. aprila 1990. Krizman 25. 05. 2003. Osnovnu školu je završio u Žepču, kao i gimnaziju u KŠC-u „Don Bosco“. Primljen je među kandidate za đakonat i prezbiterat 25. marta 2011. U službu čitača postavljen je 26. marta 2012., a u službu akolitata 8. aprila 2013. u katedrali Presvetog Srca Isusova od uzoritog kardinala Vinka Puljića.

Advertisement

Sve službe su mu podijeljene u prisustvu poglavara i bogoslovske zajednice. Uspješno je diplomirao na KBF-u u Sarajevu, 12. novembra 2013. te je stekao naslov magistar teologije.

Oliver Jerković, rođen 4. maja 1988. u Rostovu, od oca Bože i majke Kate, rođ. Sabelja, kršten u župi sv. Ilije Rostovo, 12. juna 1988. Krizman 26. 05. 2002. u Novom Travniku, gdje je i završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u KŠC-u „Petar Barbarić“ u Travniku. Primljen je među kandidate za đakonat i prezbiterat 25. marta 2011. U službu čitača postavljen je 26. marta 2012., a u službu akolitata 8. aprila 2013. u katedrali Presvetog Srca Isusova od uzoritog kardinala Vinka Puljića.

Sve službe su mu podijeljene u prisustvu poglavara i bogoslovske zajednice.

Uspješno je diplomirao na KBF-u u Sarajevu, 12. novembra 2013. te je stekao naslov magistar teologije.

Gabrijel Jukić, rođen 25. septembra 1974. u Žepču, od oca Ive i majke Kate, rođ. Trogrlić, kao peto dijete u porodici, kršten u župi sv. Ante Padovanskog Žepče, 2. novembra 1974. Krizman 18. 06. 1989. u Žepču. Osnovnu i srednju strojarsku školu završio je u Žepču. Primljen je među kandidate za đakonat i prezbiterat 25. marta 2011. U službu čitača postavljen je 26. marta 2012., a u službu akolitata 8. aprila 2013. u katedrali Presvetog Srca Isusova od uzoritog kardinala Vinka Puljića.

Sve službe su mu podijeljene u prisustvu poglavara i bogoslovske zajednice. Uspješno je diplomirao na KBF-u u Sarajevu, 12. novembra 2013. te je stekao naslov magistar teologije.

Marko Škraba, rođen 22. novembra 1989. u Bugojnu, od oca Pave i majke Zorice, rođ. Arežina, kao prvi od troje djece. Kršten je u župi sv. Terezije Djeteta Isusa, 26. decembra 1989. Krizman 29. 05. 2003. u Bistrici. Osnovnu školu je završio u Uskoplju, a srednju u gimnaziji i sjemeništu „Petar Barbarić“ u Travniku. Primljen je među kandidate za đakonat i prezbiterat 25. marta 2011. U službu čitača postavljen je 26. marta 2012., a u službu akolitata 8. aprila 2013. u katedrali Presvetog Srca Isusova od uzoritog kardinala Vinka Puljića.

Advertisement

Sve službe su mu podijeljene u prisustvu poglavara i bogoslovske zajednice. Uspješno je diplomirao na KBF-u u Sarajevu, 12. novembra 2013. te je stekao naslov magistar teologije.

Vlado Vrebac, rođen 12. avgusta 1989. u Sarajevu, od oca Dragislava i majke Marine, rođ. Pekić, kršten u župi Uznesenja BDM Stup, 12. oktobra 1989. Krizman 30. 05. 2004. u katedrali Sarajevo. Osnovnu školu završava u Kiseljaku i Stupu, a gimnaziju pohađa u Visokom i Sarajevu. Primljen je među kandidate za đakonat i prezbiterat 25. marta 2011. U službu čitača postavljen je 26. marta 2012., a u službu akolitata 8. aprila 2013. u katedrali Presvetog Srca Isusova od uzoritog kardinala Vinka Puljića.

Uspješno je diplomirao na KBF-u u Sarajevu, 12. novembra 2013. te je stekao naslov magistar teologije.

{gallery}puljic{/gallery}

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal