Poveži se putem

Kultura

Bridge: U Općoj biblioteci Tešanj promovisana knjiga „Iz Zemlje snova“

Objavljeno

-

|||||||||

U petak, 4.12.2020. godine, u Općoj biblioteci „Tešanj“ je održana promocija knjige „Iz zemlje snova“, udruženja Bridge iz Sarajeva, zbirke priča koja je nastala kao pokušaj Udruženja za edukaciju i razvoj civilnog društva “Bridge” da okupi bosanskohercegovačke autore koji bi svojim književnim tekstovima, donekle, odgovorili na jedno aktuelno i veoma bolno pitanje ukupnog bosanskohercegovačkog društva.

Knjiga problematizira odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine. Urednik knjige je Nehrudin Rehibić.

Promociju su organizovali udruženje „Bridge“, koje je ujedno i izdavač ove knjige i JU Opća biblioteka „Tešanj“. Na promociji su govorile direktorica Biblioteke Almina Brkić-Alagić i Zara Maličbegović, magistrica komparativne književnosti i bibliotekarstva.

Knjiga sadrži deset priča, deset različitih autora, od kojih je pet nagrađeno, i svih deset priča o ovoj temi je pristupilo različito.
U svom obraćanju, direktorica Almina Brkić-Alagić je istakla bitnost i važnost ovog problema: „Zadovoljstvo mi je jer je Biblioteka dio ovog projekta i što danas pričamo o ovom, gorućem, problemu u našoj državi. Tešanj je pokazao da vodi računa o mladim ljudima koji žive ovdje. Trudimo se i iskorištavamo sve resurse u zadovoljavanju njihovih želja i potreba. Mi mladima moramo obezbijediti bolje uslove za život.“
U toku promocije, videom se obratio i Almin Bolić, jedan od učesnika knjige, koji je ispričao svoju životnu priču i naveo razloge odlaska iz zemlje:
„Svojom pričom sam opisao jedan autobiografski pečat koji je mene obilježio, jer se trenutno nalazim u Sloveniji, gdje živim i radim. Sticajem okolnosti i ekonomskom i političkom situacijom koja je u BiH, morao sam da napustim našu lijepu državu i nađem svoj egzistencijalni, životni put u Sloveniji.“

Videom nam se obratila i Zerina Maglić, diplomirana inženjerka medicinske radiologije i Semra Hodžić, autorica priče „Američki san“.

Advertisement

Zara Malićbegović se zahvalila svim prisutnim i ukazala na neke aktivnosti kojim se udruženje „Bridge“ bavi:
„Udruženje sprovodi različite aktivnosti koje se najviše bave mladim ljudima. Sve svoje resurse usmjerava u tom pravcu. Oko njega su okupljeni mladi umjetnici i umjetnice, koji su realizovali jako mnogo projekata edukativno-kreativnog karaktera. Zahvaljujemo se direktorici Almini Brkić-Alagić, koja je sve ovo prepoznala i omogućila nam da danas sa vama razgovaramo.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal