Poveži se putem

Žepče

Foto: Centralna manifestacija obilježavanja Dana civilnih žrtava rata u ZDK održana u Žepču

Objavljeno

-

Otkrivanjem novoizgrađenog spomen-obilježja u parku pored zgrade PC “Libertas” u organizaciji Udruženja civilnih žrtava rata Žepče i Saveza civilnih žrtava rata ZDK, u Žepču je obilježen Dan civilnih žrtava rata ZDK. Novootkriveno spomen-obilježje izgrađeno je u znak trajnog sjećanja na 109 civilnih žrtava rata općine Žepče, ali i ostalih nesretno stradalih civila iz posljednjeg rata sa područja ZDK.

Incijativu za izgradnju zajedničkog spomen-obilježja za sve civilne žrtve rata sa općine Žepče, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, pokrenuo je kantonalni zastupnik Damir Jukić. Izgradnju spomen-obilježja kojeg su otkrili predsjednik i potpresjedenik Udruženja civilnih žrtava rata Žepče Niko Širić i Kenan Kahriman, finansirali su Vlada ZDK, odnosno Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, te Općina Žepče.

Nakon otkrivanja spomenika, obilježavanje Dana civilnih žrtava rata nastavljeno je u kino-dvorani Doma kulture Akademijom “Sjećanje na civilne žrtve rata”.

Na samom početku Akademije, nakon intoniranja himne BiH, u ime domaćina, riječima dobrodošlice obratio se Kenan Kahriman, član Upravnog odbora Udruženja civilnih žrtava rata Žepče i dopredsjedik Skupštine Saveza civilnih žrtava rata ZDK.

Predsjednik Kantonalnog saveza Miralem Malkić, u svom obraćanju je istakao kako se izgradnjom spomenika želi poslati poruka mira, tolerancije, suživota, ali i poruka da se konačno svi oni koji su činili i u čije su ime činili ratne zločine u proteklom ratu konačno procesuiraju i kazne.

Ministar u Vladi ZDK Nurđehan Šahinović ovim povodom kazao je da je izgradnja spomenika historijski momenat za Žepče i cijelu BiH, te vrhunac povjerenja i pokazane dobre volje svih ljudi koji žive u općini Žepče, bez obzira na nacionalnost, naglašavajući da se nada da će ovo biti mali korak ka približavanju naroda u Bosni i Hercegovini i dobar primjer ostalim narodima i građanima koji žive u sredinama sličnim Žepču.

Advertisement

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko kazao je kako je izgrađeno spomen-obilježje nešto najmanje što se moglo učiniti prema civilnim stradalnicima iz proteklog rata, ističući kako ono treba da bude svima opomena, da se više nešto slično nikada na ovim prostorima ne ponovi.

Tokom akademije zaslužnim pojedincima su uručene plaketa i zahvalnice, novčane nagrade za istaknute članove Saveza, kao i nagrade za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola sa područja ZDK na temu “Dan civilnih žrtava rata”.

Najveće priznanje, Plaketu civilnih žrtava rata ZDK za nesebičnu pomoć u radu Saveza civilnih žrtava rata ZDK i općinskih Udruženja, dodijeljena je ministru za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi ZDK, Nurđehanu Šahinoviću.

Savez je također uručio i zahvalnice za doprinos i podršku u radu Savezu civilnih žrtava rata ZDK i to:

-Zastupniku u Skupštini ZDK i Domu naroda Parlamenta FbiH g-dinu Damiru Jukiću
-Esmiru Subašiću – Tešanj
-Načelniku općine Žepče,  Mati Zovki
-Zastupnici u Skupštini ZDK, Amri Jupić
-Načelniku općine Vareš, Zdravku Marošević

Prva pohvala uručena je zastupniku u Skupštini ZDK i Domu naroda Parlamenta FbiH, Amilu Buljubašiću. Sekretarka Saveza civilnih žrtava rata ZDK Amela Ramadanović također je dobila pohvalu. Posljednja pohvala, ali ne i manje bitna, uručujena je Harisu Ćatiću iz Zavidovića.

Savez je donio odluku da nagradi učenike osnovnih i srednjih škola za najbolje literarne radove, a u saradnji sa Ministarstvom za nauku kulturu i sport, kao i Pedagoškim zavodom ZDK.
Imenovana je Komisija koju su sačinjavali: Nina Bunjevac – Salkić predsjednica Komisije (Maglaj), Mirela Mateša – Bukva članica komisije (Visoko), Sedina Hadžić članica komisije (Tešanj), Senad Čišija – član komisije (Kakanj) i Eldina Muminović članica komisije ispred civilnih žrtava rata.

Advertisement

U konkurenciji osnovnih škola, prvo mjesto pripalo je Lamiji Mejrić. Drugo mjesto osvojila je Amra Mustabašić. Treće mjesto u konkurenciji osnovnoškolaca pripalo je Delili Bećirović. U konkurenciji srednjih škola, nagrada ide Belmi Hasanbašić.

Program Svečane akademije sa dvije muzičke tačke upotpunili su nastavnici i učenici Glazbene škole “Katarina Kosača Kotromanić”.

Podsjećamo, u ZDK u periodu od 1992. do 1995. godine ubijeno je 1.793 civila, od čega 300 djece, a najmlađa žrtva kada je ubijena imala je samo devet mjeseci. Tokom rata ranjeno je ukupno 7.893 civila. Do sada niko nije procesuiran niti je odgovarao za civilne žrtve rata na području ZDK.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal