Poveži se putem

Žepče

Foto: I ove godine obilježen Dan bijelih traka u Žepču

Objavljeno

-

I ove godine, kao i prethodnih, Asocijacija mladih SDA Žepče je obilježila Dan bijelih traka u znak sjećanja na stradale u Prijedoru ‘92.-‘95. Na platou ispred Doma kulture u Žepču tačno u 12:00 h su postavljene 102 zastavice kao simbol stotinudvoje nevino stradale djece Prijedora. Građanima su podijeljene bijele trake sa lecima na kojim se nalazi kratak osvrt na Prijedor i nevine žrtve Prijedora.

Dan bijelih traka se u Žepču obilježava već dugi niz godina, a iz Asocijacije mladih SDA Žepče poručuju kako će se truditi da tako i ostane, te da što više građana sazna za ovaj dan i da se barem jednom godišnje trebamo svi prisjetiti genocida u Prijedoru, te ga prikladno obilježiti.

Podsjetimo da su 31.05.1992. godine srpske vlasti putem Radio Prijedora naredile da svo nesrpsko stanovništvo okači na svoje kuće bijele čaršafe, a da na ruke vežu bijele trake. Na ovaj dan je osnovan i logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3300 zatvorenika. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 % Bošnjaka i bosanskih Hrvata sa teritorije prijedorske općine.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal