Poveži se putem

Žepče

Foto i video: Žepčaci i ove godine dostojanstveno obilježili „Dan sjećanja na Srebrenicu“

Objavljeno

-

U prisustvu mnogobrojnih Žepčanki i Žepčaka, Udruženje „Spektar“ Žepče, u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Žepče, po treći put je upriličilo performans u povodu Dana sjećanja na Srebrenicu.

Program obilježavanja Dana sjećanja počeo je klanjanjem podne-namaza u Ferhat-pašinoj džamiji, nakon čega je tiha povorka krenula ka šehidskom mezarju u Gornjoj mahali gdje su proučene kratke sure i dova kojom su predane 8372 sure Ja-sin, a koju su u proteklim danima učile aktivistice Odjela za brak i porodicu, Mreža mladih i polaznici Kursa islama Medžlisa islamske zajednice Žepče.

Brojne sugrađane, kod šehidskog mezarja, dočekala je grupa djece vrtića „Mumi“, koji su se pridružili povorci, noseći simbol Srebrenice, pravljen njihovim vještim rukicama.

Na platou ispred Doma kulture prikazan je performans koji je ove godine posvećen majci Srebreničanki, koja ispraća posmrtne ostatke svog djeteta na vječni počinak. U performansu su svoje učešće dali Vanesa Karso, Amar Bećirović i Anel Krnjić.

„Spektar“ je uz pomoć MIZ Žepče i ove godine obezbijedio i podijelio 50 cvjetova Srebrenice, koje su izradile aktivistice Odjela za brak i porodicu.

Advertisement

Danas je simbolično pušteno 11 bijelih golubova koje je nesebično za ovu priliku darovao naš sugrađanin Ibrahim Berbić. Golubovi su pušteni kao simbol mira, te simbol duša koje konačno pronalaze svoj smiraj.

Glavni imam MIZ Žepče, Džafer ef. Gračić, u svom kratkom obraćanju uputio je dovu Bogu da se više nikada i nigdje ne ponovi zlo koje je zadesilo Srebrenicu i Bošnjake.

Udruženje „Spektar“ je i ove godine poslalo emotivnu poruku, na koju niko od prisutnih nije ostao ravnodušan, te je svaka puštena suza kazivala isto – da se nikada i nikome više ne ponovi Srebrenica.

Voditeljiica programa, kao i koordinator kompletnog projekta, i ove godine je bila Dijana Smajlović.

Ovim putem, iz Udruženja „Spektar“ Žepče se zahvaljuju svima onima koji od čuvaju od zaborava 8372 srebreničke žrtve, a posebno MIZ Žepče, KUD-u „Slovo o Žepču“ kao i Ibrahimu Berbiću.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal