Poveži se putem

Žepče

Foto: Sedmogodišnja Ramela iz Begovog Hana jede i piše nogom

Objavljeno

-

Ramela Mešeljević, sedmogodišnjakinja iz mjesta Begov Han u blizini Žepča, rođena bez ruku i sa jednom kraćom nogom, pravo je čudo od djeteta. Zdravom nogom jede, piše, crta, pere zube… Vesela je i puna života.

Ramela je učenica prvog razreda Osnovne škole “Begov Han”. Omiljena je u svom razredu. No, dok njeni školski prijatelji pišu rukom, dižu dva prsta na pitanja učiteljice, Ramela to sve radi nogom.

Uvijek nasmijana i vesela

Kada je lijepo vrijeme, majka Šeherzada je vodi u školu, dok u slučaju da pada kiša ili snijeg, učiteljica dolazi u Ramelinu kuću. Na taj način djevojčica ne izostaje sa školskim gradivom. Inače, Ramela je od one djece što vole školu, školske prijatelje, igračke, a kada odraste želi biti frizerka. Sestrama, Saneli i Džejni, čak zna i uz pomoć nogu napraviti frizure, a kažu da će to za par godina raditi i petomjesečnoj Adni.

Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je Ramelu u njenom domu. Dočekala nas je sa osmijehom na licu i odmah počela da priča.

Advertisement

“Sestra me je naučila da pišem, računam, sve me je ona naučila. Lahko mi je pisati i crtati nogom”, kaže Ramela i dodaje:

“Nekoliko dana nisam išla u školu, i kada sam se u utorak pojavila, sva su djeca došla do mene. Volim ići u školu. Imam prijateljicu Sajru.”

O Rameli, njenom odrastanju, ali i poteškoćama sa kojima se svakodnevno susreće, priča i majka Šeherzada.

“Ramela je rođena takva. Rođena je bez ruku i sa jednom kraćom nogom. Vesela je djevojčica, komunikativna, nogom jede, piše, presvuče majicu, igra se sa sestrama… Krenula je u školu i ide u prvi razred. Djeca su je jako dobro prihvatila”, ispričala je majka Šeherzada.

Kako kaže, svi školski drugovi gledaju ko će joj prvi pomoći kada joj pomoć zatreba. Svi joj dodaju olovke, bojice, gumicu ili okreću joj stranice u svesci ili knjizi, ukoliko to ona ne može.

I majka i otac bez posla

Prisjećajući se događaja od prije sedam godina, kada je saznala da je rodila djevojčicu bez ruku i sa jednom kraćom nogom, Šeherzada kaže da joj je to teško palo.

Advertisement

“Teško mi je to palo. Krivo mi je na ljekare. Išla sam na kontrole, vodila se evidencija, ultrazvuci, međutim, svi nalazi su pokazivali da je djevojčica uredu, da ima sve dijelove tijela. Ja sam uporno njima govorila da nešto nije uredu. Uvijek su to negirali i govorili da ima dobru težinu i da se dobro razvija”, kaže Šeherzada, dodavši kako joj je tokom trudnoće, kad je odlazila na kontrole, bilo “sumnjivo” jer su ultrazvučni pregledi “trajali i do sat vremena”.

Inače, majka Šeherzada ne odvaja se od Ramele, njena kao i borba njene kćerke traje svaki dan.

“Ja sa njom moram da budem non-stop. Tu ne postoje sati. Uvijek neko mora biti tu. Ona će sama jesti, ona jede nogom, ali neko mora da pripremi i stavi to jelo. Ne može sebi donijeti tanjir, kašiku, oprati nogu sa kojom jede”, priča Šeherzada.

Nezaposleni su i ona i suprug. Ramela prima 400 KM invalidnine što je nedovoljno. Majka bi radila, ali ona ima obaveze prema kćerki. Želja im je da barem otac Sanel dobije zaposlenje kako bi izdržavao porodicu.

“Naš šestero živi od Rameline invalidnine. Muž radi privatno kada je lijepo vrijeme. Nema stalno zaposlenje. Svaka pomoć je dobrodošla, ali meni treba trajno rješenje što se tiče Ramele, i za školu i za njene finansije”, ističe Šeherzada.

U zimskim danima Ramelina učiteljica dolazi u njihovu kući i podučava Ramelu svemu onome što uče i njeni školski prijatelji. No, djevojčica više voli kad ide u školu na nastavu i kad se može viđati sa školskim drugaricama i drugovima.
Učiteljica: Ramela je pravi borac

“Ona želi da se druži sa djecom. Ona je puna života, želje, druženja, komunikativna je. Njoj je sedam godina, ali ja još ne vjerujem da imam takvo dijete jer je ne razlikujem od ostale djece. Ona radi sve što i oni. Sve što oni rade rukama, ona radi nogama”, kaže Šeherzada.

Advertisement

Učiteljica Ardijana Prasko kaže kako se sa Ramelom druži već tri mjeseca.

“Djevojčica je jako inteligentna i pametna. Izvršava sve svoje zadatke i ide ukorak sa učenicima prvog razreda. Ja dolazim ovdje svaki dan, radimo, zadovoljna sam i uspjeh je zagarantovan”, ispričala je Ardijana.

Ranije se nije susrela sa sličnim slučajem, ali dodaje kako je oduševljena Ramelinim napredovanjem.

“Što se tiče njenog obrazovanja, sve ide po planu i programu. Dobra je, sluša i radi sve što joj kažem. Redovno radi i zadaću, lijepo crta i trudi se. Baš voli da ide u školu”, naglašava Ardijana dodavši kako je Ramela “pravi borac”.

[testimonial]Ona želi da se druži sa djecom. Ona je puna života, želje, druženja, komunikativna je. Njoj je sedam godina, ali ja još ne vjerujem da imam takvo dijete jer je ne razlikujem od ostale djece. Ona radi sve što i oni. Sve što oni rade rukama, ona radi nogama[/testimonial]

(AA)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal