Poveži se putem

Žepče

Foto: Snijeg poharao žitna polja i nanio štetu žepačkim voćarima

Objavljeno

-

Zbog obilnih padavina snijega za ovo doba godine, najveću štetu pretrpjeli su usjevi koji su zasijani pšenicom, zobi i ječmom a tek treba da se utvrdi kolika šteta će biti u voćnjacima na području općine Žepče.

Zbog veće količine snježnih padavina, brojna stabla različitih voćarskih kultura su polomljena a poljoprivrednici sa zebnjom prate vremensku progozu strahujući od niskih temperatura, koje bi dokrajčile – sve ono što je zasijano.

  • Na pšenišnim poljima je pravi kaos. Pod teretom snijega mnoga žitna polja su uništena i veliko je pitanje da li je oporavak moguć. Iako se snijeg topi, ostaju poharane ravnice čiji usjevi nisu izdržali. Kao poljoprivredni proizvođač, zabrinut sam što u ovako ranoj fazi ratari trpe veliku štetu – kaže Vinko Marić, bivši kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kaže da će i voćarima urod biti smanjen jer ima dosta polomljenih grana na stablima voća. Upitan je i dobar start pčelara koje je obradovao rani procvat bagrema. Međutim, iznenadna promjena temperature i neočekivae padavine mogle bi nanijeti štetu i pčelarima koji su prošle godine ostali bez prinosa.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal