Poveži se putem

Žepče

Foto: Šokantno – Ismeta bez hrane i vode preživjela 26 dana

Objavljeno

-

Punih 26 dana trajala je potraga za Ismetom Bečić (59) iz Begovog Hana kod Žepča, koja je iz svoje porodične kuće nestala 9. juna ove godine. Izgladnjela i potpuno dehidrirana, sasvim neočekivano – umjesto oni nju, ona je pronašla svoje spasioce. Kako je misteriozno nestala, još čudnije se pojavila, u žbunju između rijeke Bosne i pruge, samo stotinjak metara od kuće u kojoj živi.

Porodica je bila u očaju. Ismeta Bečić u kasnim poslijepodnevnim satima tog čevrtka 9.juna otišla je od kuće prema rijeci Bosni. Po tragovima koje je iza sebe ostavila, sumnjali su da je odlučila da sebi oduzme život i da je zagazila u virove rijeke Bosne.

– Obavijestili smo policiju i druge institucije, željeli smo da se naša majka što prije pronađe. Kako su dani prolazili sve više smo gubili nadu. Najveća podrška su bili članovi Gorske službe spasavanja Žepče, na čelu sa Tonijem Matijevićem – objašnjava Lejla Beganović, Ismetina kćerka.

I ostali članovi porodice samo pohvalno govore o Gorskoj službi spasavanja i njihovim naporima da se pronađe nesretna žena. Pretraženo je više od milion i tristo hiljada kvadratnih metara površine, ali bez rezultata.

– Nijednog dana nisu odustali od potrage, tražili su je čamcima, psima tragačima, donosili su raznu opremu i našoj porodici bili na raspolaganju 24 sata dnevno. Zbog toga im dugujemo veliku zahvalnost – kaže Benjamin Bečić, sin žene koja je misteriozno nestala.

Ali, ni on, ni ostali članovi porodice nemaju objašnjenje kako je njihova majka punih 26 dana izdržala u obližnjem žbunju bez hrane i vode. Navodno je kasnije prepričala da je vidjela čamce, čula dječije glasove i onih koji su je tražili ali da nije imala snage da im se javi.

Advertisement

Prvi je do nje došao Emir Bolić, komšija koji je bio na pecanju sa Omerom Bečićem, mužem nestale Ismete.

Emir Bolić

– Samo su iz žbunja čuli pitanje: “Ko je to?” Nisu mogli da povjeruju da je Ismeta samo nekoliko metara od korita rijeke Bosne, na terenu koji su danima pretraživali – prepričava Elvir Beganović, zet nestale Ismete.

Ismetin sin Armin Bečić, koji je posljednji vidio majku prije njenog nestanka, ne može da shvati kako je moguće da njihova majka uspjela da preživi punih 26 dana bez hrane i vode.

Nakon što je smještena u Kantonalnu bolnicu Zenica, ljekari su konstatovali da je dehidririna, izgladnjela i da nema nikakvih naznaka da je posljednjih 26 dana bilo šta jela. Tvrde da je fenomen o kojem će tek naknadno donijeti zaključke, nakon što konzilijum ljekara donese svoje stručno mišljenje.

Komšije su u nevjerici da je toliko vremena uspjela da preživi na prilično nepristupačnom terenu, bez ikakve opreme za preživljavanje, što je svrstava u fenomene kakvi se rijetko dešavaju.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal