Poveži se putem

Žepče

Foto: U Žepču obilježen Dan šehida

Objavljeno

-

Na području općine Žepče, drugog dana Ramazanskog bajrama, Dan šehida obilježen je na centralnom gornjomahalskom šehidskom mezarju u Žepču. U prisustvu šehidskih porodica i vjernika imami Medžlisa IZ Žepče predvođeni glavnim imamom Izetom ef. Efendićem proučili su Ja'sin i Fatihu pred duše žepačkih šehida.

Samo obilježavanje i prisjećanje na šehide Žepča počelo je još od jutarnjih sati.

U  mjestu Balačići u Željeznom Polju kod Žepča svečano je otvorena šehidska Spomen česma i šadrvan u haremu mjesne džamije. U prisustvu brojnih vjernika i uleme predvođene muftijom zeničkim Ejub ef. Dautovićem čast da svečano otkrije spomen obilježije podignuto u znak sjećanja na osam šehide Balačića pripalo je vakifu Sedinu Hadžiću. Spomen česmu čija izgradnja je koštala oko 30.000 KM finansirali su vakif Hadžić, mještani i Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.

I u MZ Preko je obilježan Dan šehida. U organizaciji MZ Preko i MIZ-e Žepče, na šehidskom spomen-obilježju na Kiseljaku, mještani ove mjesne zajednice su se učenjem ja'sina i fatihe prisjetili svih šehida Preka, Žepča i cijele Bosne i hercegovine.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal