Poveži se putem

Žepče

Foto: U Žepču otvoren prvi knjižni kutak u FBiH posvećen ljudskim pravima i društvenoj povezanosti

Objavljeno

-

Zahvaljujući izvrsnoj saradnji prilikom implementacije projekta Društvene povezanosti, između JU „Opća biblioteka“ Žepče i Misije OSCE-a u BiH, Žepče je od danas prvi grad u FBiH koji posjeduje knjižni kutak posvećen ljudskim pravima i društvenoj povezanosti.

Današnjem činu otvaranja pomenutog kutka, prisustvovali su: pomoćnik načelnika za opću upravu i društvene djelatnosti Ilija Barešić, predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, vijećnik OV Žepče Ćazim Huskić, direktor SMŠ Žepče Zijah Malićbegović, zamjenica direktora OŠ Žepče Mina Hasičević, kao i predstavnici Misije OSCE u BiH.

Akcionim planom za 2016. godinu, Općina Žepče je sa Misijom OSCE-a usaglasila nekoliko projekata, od čega se ovaj izdvaja kao jedan od manjih, ali izuzetno bitnih, kazao je Ilija Barešić.

Predsjedavajući OV Žepče izrazio je svoje zadovoljstvo ovim činom naglašavajući da će se tako građanima približiti demokratija i pravo na život kroz literaturu i književnost.

 „U realizaciji ove aktivnosti i kroz kontakte sa ljudima iz Sarajeva, dobili smo saznanja da je ovo jedinstven primjer uspostave ovakvog kutka u FBiH“, izjavio je koordinator projekta Daut Bajramović.

Advertisement

Podrška zajednice u realizaciji projekata izuzetno mnogo znači iz puno razloga, kazala je direktorica JU Opća biblioteka Žepče, Sabina Malićbegović.
„Za početak, mi imamo knjige nabavljene kod provjerenog izdavača, „University press“ iz Sarajeva. Direktor pomenute izdavačke kuće je dio literature donirao od sebe, a takođe i obećao da će animirati sve nevladine organizacije u Sarajevu, tako da vjerujemo da će u kutku uskoro biti zastupljena literatura iz svih sfera ljudskih prava.“
 
Knjižni kutak posvećen ljudskim pravima i društvenoj povezanosti, bit će na usluzi svim građanima sa područja naše općine, koji čak ne moraju niti biti članovi JU Opća biblioteka Žepče, nego uz priložen bilo koji identifikacijski  dokument, mogu se upoznati sa literaturom koja ih zanima.

Radi se o sljehećih 50 naslova:

Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal