Poveži se putem

Kultura

Foto: U Žepču otvorena manifestacija “Dani Abdulevahaba Ilhamije Žepčaka”

Objavljeno

-

||||||||

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Žepče u Žepču su sinoć (srijeda 04.11.) otvoreni tradicionalni “Dani Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka”.

Manifestacija koja se tradicionalno održava u čast velikog alima i učenjaka, rođenog Žepčaka Abdulvehaba Ilhamije, otvorena je književnoumjetničkom večeri pod nazivom “lhami-baba i njegov duhovni aspekt kroz pjesničko izražavanje”.

Gosti predavači bili su prof.dr. Ćazim Hadžimejlić i turbetar Ilhamijinog turbeta u Travniku Esad Baždalić.

Govoreći o Ilhamijnom pjesničkom izražaju, prof.dr. Hadžimejlić je kazao da su, iako se Ilhamija nije podučavao pjesništvu, njegove pjesme sazdane od simbolike i znakova u sebi nosile jake poruke, što je razlog zašto su ostale sve do danas doboku ukorijenjene u narodu.

Ilhamija je jedan od rijetkih pjesnika svoga vremena iza kojeg je ostao “Divan”, sabrana zbirka pjesama. On se nije bavio samo pjesništvom i pisanjem kasida. Ostavio je dubok trag i u drugim djelima. Jedno od najpoznatijih je i njegov Ilmihal.

Advertisement

O travničkom  turbetu u kojem se nalaze posmrtni ostaci Ilhamije Žepčaka, te njegovim historijskim podacima, posjetioce je upoznao turbetar Esad Baždalić. Ljubav prema Ilhamiji, njegovom liku i djelu, Baždalić se predstavio kroz brižljivo čuvane fotografije turbeta i ljudi koji su vodili brigu o njemu.

Za ovu priliku, nakon skoro 200 godina, u Žepče je donešen Ilhamijin tadž (kapa), koji se danas nalazi u njegovom turbetu u Travniku.
Turbetar Baždalić ovom prilikom je žepačkom Preporodu poklonio ručno rađen “Gjul” (ružu), sastavni dio tadža (kape), simbola derviške ikonografije, kojima je pripadao i sam Ilhamija.

U sklopu manifestacije  koja će trajati u narednih sedam dana održat će se i tradicionalna “Večer derviškog zikra”, te Likovna izložba autora Asima Goralije, kao i promocija knjige “Bejat” autora Suvada Hadžića.

U Travniku će se u suorganizaciji sa BZK Preporod Travnik održati promocija Zbornika “Abdulvehab Ilhamija Žepčak –život i djelo”.

Svi planirani programski sadražaji održat će se u skladu sa epidemiološkom situacijom, te uz propisane mjere zaštite.

Adulvehab Ilhamija Žepčevi (Žepče, 1773. – Travnik, 1821) bio je bošnjački pjesnik i alim. Pripadao je nakšibendijskom tarikatu, gdje je i uzeo pseudonim Ilhamija (nadahnuti). Imao je značajnu ulogu u kulturnom i političkom životu Bošnjaka krajem 18. i početkom 19. vijeka. Uglavnom je pisao na turskom i bosanskom jeziku, mada ima i kraćih djela na arapskom. Svi Ilhamijini radovi su moralno-poučnog karaktera i prožeti tesavufskim duhom. U pjesmama kritikuje mahane, slabosti i grijehe savremenika, zalažući se za vjerski preporod i moralno ozdravljenje. Pogubljen je 1821. u Travniku, gdje je i pokopan, po nalogu bosanskog namjesnika Ali Dželaludin-paše. Nad mezarom podignuto mu je turbe. Općenito se smatra da je pogubljen zbog stalnih kritika upućenih državnim funkcionerima. Jedna od njegovih najpoznatijih pjesama ( kasida ) zbog koje je kao predanja kažu i glavu izgubio je kasida “Čudan zeman nastade”.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal