Poveži se putem

Žepče

Foto: Završena izgradnja novog parohijskog doma u Žepču

Objavljeno

-

Općinski načelnik Mato Zovko je održao sastanak s protojerejom Živkovićem povodom završetka izgradnje novog parohijskog doma u Žepču, koji se nalazi u sklopu dvorišta Hrama rođenja Presvete Bogorodice u Žepču.

Stari parohijski dom iz 1967. godine je bio u lošem stanju, stoga je Srpska pravoslavna crkvena opština Žepče u dogovoru sa svojim svećenikom protojerejem – stavroforom Zoranom Živkovićem i svesrdnu podršku i blagoslov Njegovog Preosveštenstva Mitropolita Dobrobosanskog, odlučila započeti izgradnju novog župnog doma.

Novi dom je izgrađen u roku od godine dana, a gradnja je najvećim dijelom financirana donacijama vjernika.

Protojerej žepačko-zavidovićki Živković je ovom prilikom zahvalio općinskom načelniku Zovki za administrativnu podršku Općine Žepče pri izdavanju svih potrebnih dozvola za izgradnju, kao i za finansijsku pomoć pri gradnji. Tim povodom, na prijedlog Uprave Parohije Žepačke, mitropolit dobrobosanski gosp. Hrizostom je dodijelio arhijerejsku pohvalnicu Općini Žepče, koju je na sastanku općinskom načelniku uručio protojerej žepačko- zavidovićki Zoran Živković.

Srpska pravoslavna crkvena opština Žepče je u svojoj nadležnosti također dodijelila zahvalnicu Općini Žepče i općinskom načelniku za podršku pri realizaciji ovog projekta i svih drugih projekata pravoslavne zajednice u Žepču.

Općinski načelnik Mato Zovko je naveo kako će Općina Žepče i dalje pružati podršku za sve infrastrukturne, ali i ostale prioritetne projekte pravoslavne zajednice u Žepču.

Advertisement

Svečano otvorenje i osvećenje novog parohijskog doma je održano 27.10.2022. na blagdan sv.Petke koja se tradicionalno proslavlja u Žepču.

Svečanu liturgiju na Blagdan sv. Petke je predvodio mitropolit dobrobosanski gosp. Hrizostom, a ovom prilikom je proslavljeno i 120 godina od izgradnje i osvećenja Pravoslavnog Hrama u Žepču.

Izvorni članak: Općina Žepče

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal