Poveži se putem

Privreda

Ivica Antolović – Žica uzgojio džinovski paradajz od 2 kg

Objavljeno

-

Ivica Antolović iz Novog Šehera, Žepčacima poznatiji kao Žica, RTV serviser i Ćutukov pionir WI-FI tehnologija s početka trećeg milenijuma, na svom imanju u Novom Šeheru uzgojio je paradajz koji teži preko 2kg.

Kako kaže, sjeme paradajza je dobio iz Pripjata, mjesta u Ukrajini, blizu Černobila, a poljoprivredom se počeo baviti iz hobija.

Do sada, plasteničku proizvodnju usmjerio je isključivo za vlastite potrebe, a kako kaže za portal Zepce.Ba, ukoliko se proizvodnja proširi, nije isključeno da preraste i u komercijalne svrhe.

-“Paradajz je iz godine u godinu sve veći, a današnji prinos koji sam ubrao je prešao 2kg po komadu.” – rekao je Antolovović u razgovoru za naš portal.
Kako nam je rekao, prije 30 godina, ova sorta je bila veličine oraha, a danas je isti premašio masu od 2 kg.

Uzgojem paradajza se počeo baviti iz hobija prije desetak godina, a nakon današnje berbe smatra da bi to mogao biti i unosan biznis.

Advertisement

Kada nam je rekao da je ova sorta paradajza interesantnog okusa, te da blago svijetli u mraku, u šali samo ga pitali da li je radioaktivan, obzirom na porijeklo sjemena, na šta nam je sa osmijehom odgovorio, “naravno da nije”.

Kako saznajemo, do sada je u našoj zemlji najveći uzgojeni paradajz dosegao masu od 1800 gr., tako da je Žicin oborio sve rekorde.

Ivica nije član niti jedne udruge, niti je dosad dobio ikakav poticaj, ali, možda se u budućnosti posveti i većoj proizvodnji.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal