Poveži se putem

ZDK

Jedanaestogodišnji dječak smrtno stradao usljed običnog naguravanja sa kolegom

Objavljeno

-

Policijski istražitelji proveli su istražne radnje u vezi sa tragičnim slučajem koji se jutros dogodio u OŠ “Musa Ćazim Ćatić” u Zenici, gdje je nakon naguravanja sa drugim učenikom pao i preminuo učenik petog razreda ove škole. Očekuje se zvaničan policijski izvještaj u vezi sa ovim slučajem. Roditelji i nastavnici su u šoku, te ističu da u ovoj školi nikada ranije nije bilo ozbiljnijih incidenata.

“Veoma smo potreseni ovim nesretnim slučajem koji se desio. U ovoj školi nikad nije bilo ekscesa. Ne znam kako se ovo moglo desiti. Vijeće roditelja bi se trebalo sastati da analizira slučaj, a lično smatram da nije bilo propusta od nastavnika, bar sudeći prema onom što sam čuo od direktora i učesnika u incidentu. Nastavnik ne može spriječiti sve, ponašanje djece je u rukama roditelja. Nastavnik ima autoritet dok je s djecom i posmatra djecu”, rekao je Saša Kolar iz Vijeća roditelja ove škole.

Na pitanje da li su djeca trebala ostati sama za vrijeme velikog odmora, on je kazao kako djeca imaju pravo ostati u učionici za veliki odmor, kao i izaći van.

Advertisement

“Svi radnici škole su duboko potreseni. Teško će nakon ovoga biti organizovati nastavu, a danas u 17 sati je zakazana vanredna sjednica Nastavničkog vijeća. Roditeljima mogu poručiti da će radnici ove i drugih škola u BiH i dalje maksimalno voditi računa o zdravlju i sigurnosti svakog učenika te da već od sutra mogu slati svoju djecu normalno na nastavu. Ovaj incident je plod nekih dječijih igara koje smo mi svi prošli, ali je ovaj put to bilo nažalost sa tragičnim posljedicama”, kazao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Selvedin Šatorović.

Direktor škole Esad Ćorović novinarima je potvrdio da se danas na velikom odmoru desio tragičan slučaj sa smrtnim ishodom.

“Radi se o učeniku 5. razreda koji je nastradao. Provedene su sve istražne radnje, neke detalje ne mogu iznijeti dok ne čujemo zvaničan izvještaj. Izražavam žalost roditeljima i prijateljima. Jako smo potreseni, u šoku smo. Ovo se nikad ranije nije desilo u ovoj školi, nadam se da se više nikad neće desiti. Činili smo sve da ne dođe do neželjenih situacija”, rekao je direktor škole.

Dodao je kako se, prema izjavama učenika, može zaključiti da se sve desilo za vrijeme velikog odmora poslije drugog časa kada je došlo do koškanja i naguravanja između dva učenika.

Advertisement

“Teško je govoriti o okolnostima pod kojima se ovo desilo. U ime Ministarstva obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona porodici izražavam duboku sućut. Teško je u ovom trenutku bilo šta reći osim da se ovo nikom više ne dogodi. Sućut porodici, jutros su poslali dijete da ide u školu, u pola deset, deset sati, učenik je preminuo”, kazao je Mirko Trifunović iz Ministarstva obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal