Poveži se putem

Kultura

JU Opća biblioteka Žepče: “Pisci za budućnost” 24. jula u Žepču

Objavljeno

-

 Konkurs „Pisci za budućnost“, otvoren do kraja juna, jedinstvena je prilka za mlade pisce iz regiona da odmjere domete svog talenta, otvore sebi nove mogućnosti, započnu profesionalni život.

“Ponudili smo nedovršene priče i pjesme mladim čitaocima da ih dovrše. Pravo učešća imaju svi koji pišu na našem jeziku i imaju između 14 i 29 godina. Konkurs je šansa za neafirmisane autore da objave svoju prvu knjigu i promovišu je u zemljama regiona,“ kaže,Neven Mehinagić, koordinator projekta u razgovoru za City Magazine. I ističe da je konkurs samo jedan od segmenata projekta Pisci za budućnost, u organizaciji Balkanskog književnog društva.

U posebnom izdanju Balkanskog književnog glasnika objavljene su nedovršene priče i pjesme brojnih autora. Svako ko želi da učestvuje u konkursu može da odabere jedan, maksimalno dva nedovršena rada (jedan prozni i jedan poetski), da napiše i pošalje svoje završetke. Rezultati će biti objavljeni početkom avgusta, a o najboljima će odlučivati žiri koji čine profesor dr. Sava Damjanov, Silvija Šesto, Ferida Duraković i Ljiljana Koci. Nagrada za pobjednika je objavljivanje knjige, u izdanju BKD. Određen broj zapaženih radova biće objavljen u zajedničkom zborniku.
U okviru projekta, od maja ove godine,  organizuje se i regionalna književna maifestacijaDani sa piscima. Učestvuje preko 30 pisaca sa područja Balkana  – susreti sa njima biće organizovani u lokalnim bibliotekama, u 17 gradova u BiH. Ovi susreti će  približiti i predstaviti regionalnu književnu scenu, i promovisati aktuelni konkurs za mlade pisce.

A u priči o kvalitetu i pozicioniranosti književnosti u regionu, Neven Mehinagić ističe da je prisutna očigledna degradacija, koju prati ekspanzija elektronskih medija. U  pozadini nespremnosti lokalne zajednice su loše ekonomske prilike, kao i sporo sazrijevanje elektronskog tržišta.
“Literatura današnjeg balkanskog prostora je divna i prekrasna. Ima savršenih romana, koji se ne prevode. Ima perfektnih knjiga poezije koje se ne prevode. Jedini način da ove knjige dospiju do čitalaca na cijelom Balkanu je da budu objavljene u elektronskoj formi, koja je jedna demokratska i otvorena čitaonica. Balkansko književno društvo već deset godina pruža podršku  regionalnoj književnoj zajednici, kroz različite projekte. Tako, magazin Balkanski književni glasnik,  koji izlazi isključivo u elektronskoj formi od 2005. godine, tokom jednog mjeseca, u prosjeku, pročita ili prelista više od 50000 ljudi.  Do sada smo objavili  radove preko 1000 autora.”

Da “Pisci za budućnost” dolaze u naš grad, tačnije u JU “Opća biblioteka” Žepče, 24. jula 2015. godine, potvrdila nam je i direktorica ove ustanove Sabina Maličbegović, koja je naglasila da joj je iznimna čast u našem gradu i našoj biblioteci ugostiti jedan ovako značajan projekat.

Promocija konkursa se nastavlja turnejom u 15 BH gradova, a u saradnji sa 17 biblioteka iz Banje Luke, Prijedora, Cazina, Broda, Gradačca, Čelića, Ugljevika, Rudog, Mrkonjić-Grada, Travnika, Visokog, Žepča, Goražda, Istočnog Sarajeva, Tešnja i Sokoca.

Advertisement

Projektom  Pisci za budućnost, Balkansko književno društvo obilježava desetogodišnjicu od osnivanja. Društvo ima kancelariju u Beogradu, a nakon reorganizacije, 2014. otvorena je i kancelariju u Sarajevu. Uslijedilo je prijavljivanje na Javni poziv Ujedinjenih Nacija i ulazak u krug organizacija platforme “Dijalog za budućnost”. Ova platforma je pokrenuta na  inicijativu Generalnog sekretara UN i Predsedništva BiH, a u regionu je realizuju  UNDP, UNICEF i UNESCO.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal