Poveži se putem

Religija

Katolici širom svijeta proslavljaju blagdan Velike Gospe

Objavljeno

-

Katolici širom svijeta danas obilježavaju blagdan Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije. Riječ je o jednom od omiljenih blagdana za koji se priprema devetodnevnim postom i hodočašćem na marijansko svetište.

Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinom uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII 1. novembra 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo.

Blagdan se slavi u velikom broju država, a najviše u Evropi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi “uznesenje”.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svog zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvu svog uskrsnulog sina Isusa Krista. To je, kako vjeruju katolici, završnica njenog Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Blagdan obilježavaju i katolici širom BiH, a u Sarajevu je centralna svečanost u župi Stup, čiji marijanski korijeni sežu daleko u prošlost. Proslavu karakteriziraju bogata trpeza, pjesma, druženje i molitva.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal