Poveži se putem

Religija

MIZ Žepče: Održan “Šehidski mevlud” povodom Dana Bedra

Objavljeno

-

U Čaršijskoj, Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču večeras je povodom mubarek noći Lejletul-Bedr upriličena mevludska svečanost, centralna za područje Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Žepče, kojoj je prisustvovao veliki broj ovog i okolnih džemata.

Ovaj mevlud se tradicionalno uči nakon iftara koji se priređuje za porodice šehida, a program, kojeg zovu i “Šehidski mevlud”, izveli su imami, učenici medresa i studenti koji su angažovani za ramazan u ovom medžlisu.

Tokom programa predsjednik Udruženja šehidskih porodica “Zambak” Rusmir Agić u pauzi između dijelova mevludskog programa čitao je imena šehida.

Obraćajući se prisutnim, glavni imam Medžlisa Žepče Džafer-ef. Gracić istakao je da se na terenu realiziraju brojne ramazanske aktivnosti, ali da je fokus na sadržajima za mlade koji, osim zajedničkih, iftara i druženja, čine i određeni sportski sadržaji, kao što je turnir u stonom tenisu kojeg je podržao i Odbor Međureligijskog vijeća Žepče.

Hadži-Nasiha Šečić, džematlijka Čaršijske džamije, ni u svojoj 91. godini života ne odustaje od adeta da povodom Noći Bedra priređuje mevlud.

Ovo je 70 . godina kako to čini, a tu tradiciju je preuzela od svojih svekrve i svekrve, dok joj danas njena djeca pomažu da i ovoj poznoj dobi odrzava taj vakuf.

Advertisement

Dugogodišnji glavni imam MIZ Žepce Izet-ef Efendić prisjetio se teškoća i izazova s kojima su se Bošnjaci suočavali u ostvarivanju prava na povratak u svoje domove.

Sve džamije u Žepču su porušene 1993. godine, nakon što su Bošnjaci protjerani iz ovog grada. Danas su obnovljene, a unaprijeđena infrastruktura Islamske zajednice predstavlja silnicu života koju nove generacije grade u Žepču.

(Alma Hadžić / Preporod.info)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal