Poveži se putem

Žepče

Na području Žepča i Zavidovića se otvara jedanaest novih obrta

Objavljeno

-

U ponedjeljak 08.05.2023. u Centru poslovnih kompetencija Žepče, upriličeno je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli grant sredstava u okviru programa podrške razvoju malih poduzeća – SIYB (Start and Improve Your Business – Pokreni i unaprijedi svoj posao koji realiziraju partneri na projektu „Obuka za poslodavca – T4E“.

Ugovore sa 11 korisnika čije je poslovne planove komisija ocijenila kao najbolje, je ispred Razvojne agencije Žepče, koja je nositelj projekta, potpisala direktorica Branka Janko, koja je još jednom istaknula predanost Razvojne agencije Žepče kao i svih partnera na projektu da budu kontinuirana podrška novim poduzetnicima u njihovom radu i napredovanju.

Uvjet za odabir kandidata za sudjelovanje u programu podrške je bio da su prijavljeni na evidenciji JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona i da žele registrirati poduzeće kao osnovnu djelatnost na području općina Žepče, Usora i grad Zavidovići.

Poduzetnička obuka SIYB (Start and Improve Your Business – Pokreni i unaprijedi svoj posao) je izvođena prema metodologiji Međunarodne organizacije rada od strane certificirane trenerice. Kako pokrenuti posao i unaprijediti poslovanje (SIYB) spada u najveće globalne programe obuke iz poslovnog menadžmenta i pomaže poduzetnicima da pokrenu i razvijaju posao. Sastoji se od četiri paketa obuke koji odgovaraju različitim fazama poslovnog razvoja.

Cilj obuke u okviru programa podrške bio je odabranim kandidatima tijekom trodnevne obuke „Kako doći do poslovne ideje“ i „Kako pokrenuti posao“ stvoriti priliku da usvoje nova znanja za razvoj poslovne ideje i objedinjavanje poslovnog plana. Ovako kreirana podrška osigurava dugoročan razvoj najboljih poslovnih planova i smanjuje rizik od stagnacije u poslovanju, odnosno potencijalnog zatvaranja poduzeća/obrta. Nakon obuke polaznici su razvili poslovne planove i prezentirati svoje ideje pred komisijom za odabir najboljih poslovnih ideja.

Dio iskustava korisnika koji su uspješno završili obuku i čiji su poslovni planovi odabrani prenosimo u nastavku:

Advertisement

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam dobila priliku da pohađam i završim program obuke Započni svoj posao koji je financirala Europska unija putem Lokalnog partnerstva za zapošljavanje ZDK, i da steknem neophodna znanja kako bih ostvarila svoju dugogodišnju poslovnu želju. Veoma sam zahvalna na podršci koju sam dobila od Europske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH koja je osigurana kroz projekat “Lokalna partnerstva za zapošljavanje – LEP II. Pružena podrška mi je prvenstveno koristila kako bih detaljno razradila svoj biznis plan, troškove i uvidjela da li mi se to poklapa sa ličnim očekivanjima, kao i da li je moja ideja uopšte izvediva. Pomoć mentora, savjeti i objašnjenja su mi pomogli u konačnoj odluci da otvorim svoj obrt, uzimajući u obzir svu podršku koju sam dobila u toku obuke, a i koju ću dobiti u budućem poslovanju.“ Belma Mehanović, Grad Zavidovići

„Završio sam program obuke Započni svoj posao koji je financirala Europska unija putem Lokalnog partnerstva za zapošljavanje ZDK. Veoma sam zahvalan na podršci koju sam dobio od Europske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH koja je osigurana kroz projekat “Lokalna partnerstva za zapošljavanje – LEP II”. Ova podrška mi je omogućila da unaprijedim svoje znanje i naučim kako da svoj budući obrt proširim i unaprijedim kako bi imao posla i u „mrtvoj sezoni“. Obuka je bila visoko profesionalna. Svakom mladom poduzetniku bih preporučio ovakav vid obuka i usavršavanja, te se veselim nastavku projekta kao i narednom ciklusu obuka koje će se fokusirat na unaprjeđenje poslovanja“. Davud Nadžak, općina Žepče

Osim financijske podrške u maksimalnom iznosu od 6.000 KM koja će biti dodijeljena za 11 najbolje ocijenjenih poslovnih planova, odabrani kandidati će dobiti i mentorsku podršku prilikom pokretanja i tokom razvoja biznisa u prvoj godini poslovanja.

Projekt „T4E (Training for employer) – Obuka za potrebe poslodavca“ implementira Lokalno partnerstvo za zapošljavanje ZDK koga čine: Razvojna agencija Žepče d.o.o. (RAŽ), JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, Općina Žepče, Grad Zavidovići, Općina Usora, Saga d.o.o. Žepče, Stolarija Šimić d.o.o. Žepče, Prlić d.o.o. Žepče, Jifeng d.o.o. Žepče, Bontex d.o.o. Maglaj, Ustanova za stručno obrazovanje odraslih „WMTA“ Banja Luka Centar za obrazovanje odraslih „EDUKA BH“ Tešanj, Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Zenica, Udruga poslodavaca Usora, Drvni klaster „Namještaj i drvo“ Sarajevo.

Opći cilj projekta je doprinijeti povećanju društvene kohezije kroz aktiviranje i integraciju nezaposlenih osoba na tržište rada putem uspostave održivih institucionalnih mehanizama koordinacije rada lokalnih aktera za tržište rada i programa obuka koji korespondiraju potrebama lokalnog tržišta rada.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje ZDK je jedno od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru LEP II projekta, koji financira Europska unija, a realizira Međunarodna organizacija u BiH, a koji ima za cilj da doprinese poboljšanju prilika zapošljavanja u lokalnim zajednicama dajući podršku razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao partnerski uspostavljenih mehanizama za tržište rada koji osiguravaju pristup formalnom zapošljavanju na lokalnom nivou, unaprjeđuju vještine i stvaraju prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal