Poveži se putem

Žepče

Načelnik Zovko se sastao sa poljoprivrednim obrtnicima i direktorima pojoprivrednih zadruga

Objavljeno

-

Općinski načelnik Mato Zovko, zajedno sa stručnom saradnicom za poljoprivredu Lucom Dunđer, u svom uredu je održao dva sastanka, sa sedam poljoprivrednika općine Žepče koji imaju registriran poljoprivredni obrt više od pet godina, te sa direktorima poljoprivrednih zadruga općine Žepče koje vrše organizirani otkup jagodičastog voća.

Na javni poziv za poljoprivredne obrte se prijavilo 7 obrta kojima su uručene Odluke o odobravanju sredstava u iznosu od 1 800,00 KM po obrtu i to:

„Farma Pranjaš“, vlasnik Marijan Tadić iz Viništa, PO „Bado“, vlasnik Niko Kresić iz Lupoglava, PO „MM Agroplod“, vlasnik Mario Marković iz Viništa, „Farma Dropulja“, vlasnik Drago Dropulja iz Matine, PO „Agro Jukić“, vlasnik Anto Jukić iz Ljubne, „Farma H&M“, vlasnik Husičić Muhidin iz Donje Golubinje i PO „Agro Barbarić“, vlasnik Ivan Barbarić iz Lupoglava.

Općinski načelnik se zahvalio poljoprivrednicima na upornosti i ustrajnom radu, a poljoprivrednici nisu krili svoje zadovoljstvo činjenicom da je Općina prepoznala njihov rad i ove godine ga posebno nagradila.

Direktorima tri prijavljene zadruge koje vrše organizirani otkup jagodičastog i drugog voća Mirzetu  Krehmiću – direktoru OPZ „Žepački Rolend“ p.o. Žepče, Kenanu Sinanoviću – direktoru ZZ“Poljar“ i Željku Šumiću – direktoru PZ „Croland“ su uručene Odluke o sufinansiranju aktivnosti otkupa, te Odluke o sufinansiranju doprinosa za djelatnika zadruge u ukupnom iznosu od  12 000,00 KM.

U ugodnoj atmosferi, sa istima se razgovaralo o ovogodišnjem otkupu malina, te problemima sa kojima se malinari susreću duži niz godina.

Advertisement

Proračunom Općine Žepče za 2018. godinu za poticaj u poljoprivredi je predviđeno 110 000,00 KM. 

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal