Poveži se putem

ZDK

Nastavnici idu u štrajk?

Objavljeno

-

Oko 3.000 radnika u osnovnom obrazovanju u Zeničko-dobojskom kantonu stupit će u generalni štrajk ako do kraja marta ne bude isplaćena plaća za februar, odlučeno je na Kanatonalnom odboru sindikata osnovnog obrazovanja održanog danas u Zenici. Zbog nezadovoljstva oko dinamike isplate plaća mogoć je i štrajk prosvjetnih radnika zaposlenih u srednjim školama.

Najviša plaća zapolenika u osnovnom obrazovanju ZDK-a je 770 maraka, što je već nekoliko godina ispod prosječne plaće u Federaciji BiH. Nezodovoljstvo je kulminiralo kašnjenjem plaća zbog, navodno, lošeg punjenja budžeta ZDK-a. Kantonalni odbor Sindikata osnovnog obrazovanja zahtijeva redovnu isplatu plaća. Ako do 31. marta ne bude isplaćena februarska plata, uslijedit će štrajk upozorenja, a ako se zahtjevi ne ispune, uslijedit će generalni štrajk, najavljuju iz sindikata.

Prosvjetni radnici su nezadovoljni i lošim higijenskim uvjetima rada u školama, u koje se godinama ništa ne ulaže. A često iz vlastitog džepa plaćaju nabavku nastavnih pomagala. “Često potežemo za vlastitim novčanikom kako bismo nabavili nastavna sredstva”, ističe Ana Širić, član KO Sindikata osnovnog obrazovanja iz Zavidovića.

Iako kašnjenje plaća u Vladi ZDK-a pravdaju lošim punjenjem budžeta, predstavnici sindikata sumnjaju da nije u pitanju nedostatak novca. Od novca za plaće prosvjetnim radnicima političari ne mogu ostvariti korist, do izbornih poena u izbornoj godini lakše će doći sredstvima za političke partije, Vlada ZDK-a je vjerovatno povukla takve poteze, ocjenjuju u sindikatu.

Kašnjenje u isplati plaća i naknada uposlenim u institucijama koje se finansiraju iz budžeta moglo bi ozbiljno ugroziti završetak školske godine u ZDK-u, poručuju predstavnici sindikata prosvjetara.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal