Poveži se putem

ZDK

Održana 43. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona

Objavljeno

-

Dana 04.07.2017. godine, održana je 43. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona sa utvrđenim dnevnim redom od devet tačaka. Prije samog početka radnog dijela sjednice, povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, kroz prigodan program je odata počast žrtvama genocida u Srebrenici i upriličena prezentacija karte “Genocid na karti“, čiji je  autor Mugdim Cvrljo. U programu je učestvovao i Kamerni simfonijski orkestar Zenica.

U radnom dijelu sjednice u skraćenom postupku Skupština je donijela Izmjene i dopune Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu, kao i Zakon o izmjenama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu. Razlozi za ove izmjene su proizilazašle iz potrebe realizacije mjera i aktivnosti koje je bilo neophodno poduzeti za nastavak realizacije projekta „lzgradnja regionalnog vodovoda Plava voda”.

Skupština je potom razmatrala i donijela Odluku o prihvatanju kreditnog zaduženja prema Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat „Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda“.

Advertisement

U nastavku su poslanici donijeli i Odluku o imenovanju na kraći period predsjednika i dva člana Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona. Na sjednici je razmatran i prihvaćen Izvještaj o radu Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu koji je sačinjen na osnovu pojedinačnih godišnjih izvještaja o radu ministarstava, kantonalnih organa uprave i kantonalnih upravnih organizacija, koji čine jedinstven

Izvještaj o radu Vlade za 2016.godinu, a potom je prihvaćen i Izvještaj o izvršenju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu.

U proceduri donošenja Nacrta Zakona o sigurnosti i zaštiti na radu Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice je u svom Mišljenju, koje je Vlada kantona prihvatila, navelo da nakon razmatranja predloženog teksta Nacrta Zakona, nema primjedbi i da podržava donošenje predloženog Nacrta Zakona. Mišljenje Skupštine Kantona u okviru ove procedure je utvrđeno uvažavajući, predhodno dato mišljenje resornog kantonalnog ministarstava koje je prihvatila Vlada Kantona, a koja su i sastavni dijelovi mišljenja koja je uvtrdila i Skupština Kantona.

U daljem radu, razmatrana je i prihvaćena Informacija o stanju bezbjednosti na području Kantona za 2016. godinu. Informacija je izrađena na osnovu pokazatelja dostavljenih od strane organizacionih jedinica Ministarstva na području Kantona, a posebna pažnja je bila posvećena zakonitom radu, zakonitoj primjeni policijskih ovlaštenja, te  profesionalnom i korektnom odnosu policije prema građanima, uz maksimalno poštivanje međunarodnih propisa i standarda o ljudskim pravima. Na koncu rada 43. sjednice je razmatrana i prihvaćena i Analizu stanja i potreba mladih na području Zeničko-dobojskog kantona.

Stručna služba Skupštine ZDK

Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal