Poveži se putem

Žepče

Održana Javna rasprava na temu Nacrt Regulacijskog plana “Novo Žepče”

Objavljeno

-

U četvrtak , 19.04.2018. godine, u sali Općinskog vijeća Žepče održana je Javna rasprava na temu Nacrt Regulacijskog plana “Novo Žepče”. Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici javnih i obrazovnih ustanova, udruženja, predstavnici Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje općine Žepče, građani i mediji.

Općina Žepče i Služba za graditeljstvo i prostorno uređenje bili su nositelj svih aktivnosti izrade Nacrta Regulacijskog plana za Novo Žepče.

Od raspisivanja natječaja za idejno rješenje do izbora izvođača izrade Regulacijskog plana Novo Žepče, pa sve do Javne rasprave, prošlo je godinu dana i 6 mjeseci.

-„Na ovoj Javnoj raspravi željeli smo upoznati naše sugrađane s Nacrtom Regulacijskog plana, što će sve biti od sadržaja, s položajem i kako će se Novo Žepče povezati s postojećom gradskom jezgrom. Smatramo da je ovo ekonomično i racionalno rješenje, vodili smo računa o svim segmentima, od sigurnosti do rekreacije. Ovim Nacrtom smo omogućili i predvidjeli mogućnost fazne gradnje, a svakako nas raduje i činjenica da ne treba puno ulagati u infrastrukturu, već je dobrim dijelom sve osigurano. Radit ćemo da osiguramo sve što nedostaje. Radovi na izgradnji nove zgrade OŠ Žepče započinju ovo ljeto, a ona će s Katoličkom školskim Centrom, činiti školski kampus u budućnosti“, naglasila je pomoćnica načelnika Službe za graditeljstvo Općine Žepče, Brigita Lovrić.

Pored zgrade osnovne škole planirana je stambeno poslovna gradnja.

Površina novog naselja iznosit će 12, 5 hektara, od toga parcele iznose 9,2ha a javna površina 3,2ha.

Advertisement

Novim Regulacijskim planom bit će rasterećen i saobraćaj u Ulici Stjepana Radića i omogućen bolji pristup Katoličkom školskom centru Don Bosco.

-„U cilju efikasnog i ekonomičnog rješenja izgradit će se tri saobraćajnice na koje će sve parcele biti povezane, kao i mogućnost priključka na infrastrukturu, što parcele čini atraktivnim za investitore. Veza između postojećeg i Novog Žepča bit će pješačka zona i velika zelena površina sa svim potrebnim, rekreativnim prostorom i biciklističkom stazom. „Novo Žepče“ nije i neće biti naselje za sebe, nego čini cjelinu s postojećim gradom“, istakli su tokom prezentacije ispred preduzeća Ting d.o.o., kao nositelja izrade Regulacijskog plana za Novo Žepče.

Prisutni Javnoj raspravi su, nakon detaljne prezentacije Nacrta, imali samo riječi hvale i čestitali su Službi graditeljstva i prostornog uređenja na urbanističkom pristupu rješenja koje prati sve potrebne standarde i sigurnosne parametre.

Građani u narednih deset dana mogu u Službu za graditeljstvo i prostorno uređenje dostaviti svoje prijedloge i sugestije u pisanoj formi koje će Služba u saradnji s nositeljem izrade regulacijskog plana, preduzećem Ting d.o.o. Žepče, razmatrati i uvrstiti u budući Plan za Novo Žepče.

Zaključak provedene Javne rasprave je da buduće Novo Žepče predstavlja jedan od urbano najatraktivnijih i najznačajnijih dijelova Žepča, a njegovo urbano širenje na ovaj lokalitet trebalo bi da predstavlja poticaj za novi razvojni ciklus Žepča u svakom pogledu.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal