Poveži se putem

ZDK

Predsjedavajući Ćazim Huskić na Svečanoj akademiji: Nezavisnost nismo čekali, nego smo bili prinuđeni da je postignemo borbom

Objavljeno

-

Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održana je večeras u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

Čestitke zvanicama, članovima Vlade ZDK-a, federalnim i kantonalnim zastupnicima, predstavnicima gradova i općina, ratnim veteranima i članovima boračkih udruženja, predstavnicima vjerskih zajednica te brojnim građanima, uputio je predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić.

Naglasio je da je ovo dan od izuzetnog značaja za sve nas i jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji naše domovine te da sjećanje na Prvi mart ’92. godine živi u srcima svakog građanina i patriote bez obzira što se nažalost, Dan nezavisnosti ne obilježava na cijelom prostoru BiH, odnosno u manjem entitetu.

-Danas se prisjećamo hrabrosti i odlučnosti kada smo prije 32 godine odlučili da živimo u slobodnoj i nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini. To je bio trenutak kada smo odlučili da oblikujemo vlastitu sudbinu, da se suprostavimo izazovima i da gradimo bolju budućnost za generacije koje dolaze – rekao je predsjedavajući Huskić.

Kao odgovor na rezultat provedenog referenduma, dodao je, izvršena je agresija na Bosnu i Hercegovinu, koja je već tada bila međunarodno priznata država i članica UN-a.

-Da nije bilo rederenduma ’92. godine, pitanje je da li bi bilo države BiH. Tada smo izabrali nezavisnost i nismo je slučajno dobili, nismo je čekali, već smo bili prinuđeni da je borbom postignemo – istakao je predsjedavajući Skupštine ZDK.

Advertisement

Dodao je da danas posebnu počast treba odati svim braniteljima slobodne i nezavisne BiH i njene opstojnosti te da je odbrana nezavisnosti i sloboda nakon agresije ’92. godine plaćena životima i zdravljem mnogih patriota, kao i materijalnim i kulturnim razaranjem svega onoga što je bilo simbol BiH.

Naglasio je da se nakon Dejtonskog sporazuma BiH konstantno suočava sa nizom opstrukcija u procesu jačanja države, ali da smo i pored svih prepreka, koje su dolazile kako iznutra tako i izvana, uspjeli opstati i sačuvati njen teritorijalni integritet i suverenitet.

  • Danas se susrećemo sa prijedlozima za reformu postojećeg ustavno-pravnog poretka. Mi nemamo mandat da pristajemo na promjene koje ignorišu činjenicu da je samo država BiH međunarodno priznati subjekt. Budućnost BiH je u integracijama u savremenu Evropu, a ulazak u Evropsku uniju i NATO bit će najbolja potvrda našeg opredjeljenja prije 32. godine. Evroatlanske integracije će donijeti bolji život i perspektivu, a u našoj domovini veću sigurnost i stabilniju budućnost – rekao je.

Naglasio je da će ZDK raditi i doprinositi jačanju države i njenih institucija, a „jačanjem ekonomije, otvaranjem novih radnih mjesta i osvajanjem novih tržišta pokazati da su danas kao i prije tri desetljeća, patriote BiH spremne stati u odbranu domovine i civilizacijskih vrijednosti“.

-Mi u ZDK ćemo sagledavajući i prateći na vrijeme političke i ekonomske procese, planirati i znati kako adekvatno odgovoriti na ove izazove. U svemu ovome, glavno opredjeljenje Skupštine i Vlade našeg kantona je očuvanje osnovnih funkcija kantona, a to znači rad policije, obrazovanja, pravosuđa, zdravstva, uz socijalnu osjetljivost i pravednost prema svim građanima našeg kantona. Ako svi zajedno budemo radili na ostvarenju ovih ciljeva, onda imamo razloga za optimizam, jer time stvaramo bolje i ljepše sutra za našu djecu i za sve nas – poručio je predsjedavajući Skupštine ZDK.

U umjetničkom programu svečane akademije učestvovali su Kamerni simfonijski orkestar, Mješoviti hor “Art sonore”, Ženski hor “Druge gimnazije”, učenici i profesori Srednje muzičke škole, glumci Sabina Kulenović i Mirza Mušija (aktuelni ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport) te dirigenti Tanisa Cikotić, Emina Berbić i Sajid Jusić.

Press služba ZDK

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal