Poveži se putem

Žepče

Predstavljamo: Anton Bekić iz Žepča za 8 godina izradio 310 slika u drvetu

Objavljeno

-

Predstavljamo vam žepačkog umjetnika i njegove neobične radove. Zove se Anton Bekić. Rođen je 15.05.1968. godine u Bistrici kod Žepča. Anton se bavi izradom rukotvorina, tehnika duborez, posljednjih 8 godina. Duborez (graviranje, gravira, gravura) u likovnoj umjetnosti označava tehniku urezivanja ili izradu reljefa određenog prikaza u tvrdoj i najčešće ravnoj površini.

Rezultat graviranja može sam po sebi biti neki dekorirani predmet od srebra, zlata, drveta, stakla ili nekog drugog materijala. Gravirane ploče se mogu izrađivati i radi prenošenja i umnožavanja u nekom drugom materijalu kao što je papir, platno i sl. U tim slučajevima posebnu primjenu gravura ima kod izrade ilustracija za knjige i magazine. Nakon izuma fotografije ova tehnika je postepeno izgubila značaj i širinu primjene u komercijalne svrhe zbog dugog procesa učenja ove vještine i spore tehnologije umnožavanja. Sa druge strane, u umjetnosti, gravura je zadržala svoje važno mjesto i ulogu. Umjetnici su se izražavali ovom tehnikom stvarajući najčešće u materijalima kao što je drvo, bakar ili linoleum. Tako stvorena djela, odnosno tehnike primjenjivane za njihovo stvaranje dobile su ime prema materijalu od koga su izrađena: drvorez, bakropis, linorez.

Anton je samouki umjetnik, a od 2006. godine pa do danas izradio je ukupno 310 slika sa raznim temama i motivima , najčešće vjerskim i lovačkim, a svoje radove je prodao u čak 14 zemalja širom svijeta.

Za sve radove daje garanciju, a isti se mogu pogledati lično u Bistrici, ili na FB profilu i stranici pik.ba.

Pogledajte neke od Antonovih radova u fotogaleriji.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal