Poveži se putem

Life Style

Prijeti globalna nestašica kondoma

Objavljeno

-

||||

Zbog pandemije koronavirusa svijetu prijeti globalna nestašica kondoma, izvijestili su predstavnici najvećega svjetskog proizvođača jedinoga oblika kontracepcije koji štiti i od spolno prenosivih bolesti, malezijskoga Karexa Bhd.

Tvrtka globalno proizvodi svaki peti kondom te u priopćenju piše da više od tjedan dana ni u jednoj od triju svojih malezijskih tvornica nije proizveden nijedan, pošto je, zbog pandemije koronavirusa vlada obustavila njihov rad. Već sada govorimo o manjku oko 100 milijuna kondoma, koje na međunarodno tržište plasiraju brandovi poput Durexa, a isporučuju se državnim zdravstvenim sustavima poput britanskoga NHS-a ili se distribuiraju u sklopu programa pomoći kao što je UN-ov Populacijski fond (UNFPA).

Tvrtka je u petak ipak dobila dopuštenje za ponovno pokretanje proizvodnje, ali sa samo 50 posto radne snage i uz posebno izuzeće koje se odnosi na ključne industrije.

‘Trebat će nam neko vrijeme da ubrzamo rad tvornica, a mi ćemo se potruditi da nastavimo s proizvodnjom na pola kapaciteta’, rekao je Reutersu direktor Goh Miah Kiat, prenosi Hina.

‘Odsad će posvuda vladati globalni manjak kondoma, a to će biti zastrašujuće. Osobno strahujem da, kada su posrijedi brojni humanitarni programi u afričkim državama, manjak kondoma neće trajati samo dva tjedna ili mjesec dana… to može potrajati mjesecima.’

Malezija je koronavirusom najteže pogođena zemlja jugoistočne Azije, s 2161 evidentiranim slučajem zaraze i 26 smrtnih slučajeva. Karantena bi na snazi trebala ostati najmanje do 14. travnja. Među ostalim velikim proizvođačima kondoma su Kina, ali i Indija i Tajland, u kojima se prvi slučajevi zaraze tek evidentiraju. S nestašicom se u Maleziji suočavaju i proizvođači ostalih ključno važnih pomagala u doba pandemije koronavirusa, poput medicinskih rukavica.

Advertisement

Glasnogovornik Durexa je Reutersu kazao da se aktivnosti nastavljaju uobičajenim tokom i da tvrtka dosad nije zabilježila probleme u isporuci.

‘Našim potrošačima, od kojih mnogi neće uspjeti fizički otići do trgovine, na raspolaganju su Durexove online trgovine’, rekao je. ‘Dobro je u svemu tomu što je potražnja za kondomima i dalje vrlo velika, jer, sviđalo se to nama ili ne, oni su nam i dalje neophodni, osobito s obzirom na to da ljudi u ovome trenutku vjerojatno ne planiraju imati djecu. Za takvo nešto ipak nije vrijeme, ako uzmemo u obzir tako puno nepoznanica’, kazao je Goh.

Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal