Poveži se putem

Sponzorirani članci

Prometnik Žepče: Priopćenje za javnost

Objavljeno

-

Obavještavamo javnost da smo ovog mjeseca bili primorani da znatno povećamo cijene mjesečnih karata za učenike srednjih škola koji koriste usluge prijevoza poduzeća “Prometnik” iz Žepča.

U nepovoljnoj situaciji našli smo se zbog enormnog povećanja cijene goriva, rezervnih dijelova, održavanja školskih autobusa i drugih tekućih troškova koji utiču na formiranje cijene mjesečnih karata za učenike.

Povećani troškovi prijevoza i značajno manji broj učenika učinili su svoje. Prijevoz tako malog broja učenika po staroj cijeni postao je potpuno neisplativ. Do zadnjeg trena smo oklijevali s podizanjem cijene karata jer smo svjesni financijskih briga i borbi naših sugrađana, osobito onih koji školuju djecu. Posljednja dva mjeseca, Prometnik je, tražeći u isto vrijeme rješenje, gubitak pokrio iz svojih sredstava. To, nažalost, nije opcija kojoj možemo pribjeći ponovno.

“Prometnik” sa velikim poteškoćama održava pojedine linije. Npr.; na relaciji Osova-Lupoglav imamo samo 12 učenika srednjoškolaca, a njihovim prevozom ne možemo pokriti niti najosnovnije troškove. Također želimo reći da smo i pored ovolikog poskupljenja isključeni od bilo kakve poslovne dobiti, samo smo pokrili troškove prijevoza.

Pomoć u traženju rješenja tražili smo na nekoliko adresa, pisali smo Općini Žepče, srednjim školama koje održavaju nastavu na teritoriju općine, vijećima roditelja tih škola… Na naše pismo i prijedloge, uglavnom su ostali gluhi. Odgovor smo dobili samo od Vijeća roditelja KŠC-a, ali ne onakav kakvom smo se nadali. Zatražili su samo informaciju o novoj cijeni karte. Od ostalih primatelja pisma nismo primili nikakav odgovor.

Još jednom pozivamo sve kojih se ovaj problem tiče, a tiče nas se, na ovaj ili onaj način, sviju. Posebno apeliramo na Općinu Žepče da, barem na ovaj način, omladini da do znanja da je dragocjena i da želimo zadržati svoju mladost u svojoj općini.

Advertisement

Zamoljavamo ravnatelje Katoličkog školskog centra “Don Bosco” da usklade početak i završetak nastave sa Srednjom mješovitom školom Žepče, da bespotrebno ne udvostručujemo linije u dolasku i povratku, čime bi stvorio osnov da mjesečne karte pojeftine.

Da ne ostane sve samo na pozivima, Prometnik i ovim putem predlaže općinskoj upravi da na početku svake školske godine, u suradnji s prijevoznicima koji pružaju uslugu redovnog prijevoza, formira cijenu mjesečnih karata, kao što to u drugim općinama i gradovima rade. Kako je ucenika svake godine sve manje, cijena mjesecne karte ne moze ici do unedogled. Redovan linijski prijevoz putnika sluzi na dobro sire drustvene zajednice i iz tog razloga smatramo da se gradska uprava sto prije treba ukljuciti u rjesavanje ovog probkema.

Posjećamo da mnoge opcine i zupanije subvencioniraju dio a neki i cjelokupan iznos mjesecne karte za ucenike srednjih skola kao da je i nama susjedna Općina Zavidovići, nakon što se našla u istoj situaciji, odlučila olakšati i roditeljima i učenicima i odlučila subvencionirati polovicu iznosa mjesečne karte za studeni i cijeli iznos za prosinac.

Ulaganje u obrazovanje smatramo civilizacijskim dosegom i bilo bi razočaravajuće za sve nas ako bi Općina Žepče na ovom važnom ispitu pokazala da do toga ne drži.

U nadi da ćemo na ovaj način doprijeti do nadležnih, srdačno vas pozdravljamo!

Uprava poduzeća

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal