Poveži se putem

Kultura

U Žepču održan tradicionalni bajramski koncert “Bajram dođe, mirišu avlije”

Objavljeno

-

Sinoć, u ponedjeljak 12.8.2019. godine, drugog dana Kurban-bajrama održanje tradicionalni Preporodov bajramski koncert pod nazivom “Bajram dođe, mirišu avlije”. Koncert je organizovala Bošnjačka zajednica kulture (BZK) Preporod Žepče  u saradnji sa BZK Preporod Brčko.

Cjelovečerni muzičko-zabavni program u  žepačkom Domu kulture izveli su Ansambl pjesama i igara, Mješoviti hor, te narodni i tamburaški orkestar Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Brčko.

Brčaci su oduševili žepačku publiku, izvedbom poznatih narodnih pjesama, ali i spletom bosanskih igara i kola sa naglaskom na stare pjesme i igre iz Sarajeva u izvedbi folklornog ansambla.

Na koncertu su recitovani i stihovi Maka Dizdara, ali i Tahira Mujičićam a stihove su čitale Mediha Zahirović i Ajla Kalesić.

Kompletan program vodila je poznata bh. interpretatorica sevdalinki Vesna Hadžić, koja je ovom prilikom žepačkoj publici otpjevala nekoliko poznatih sevdalinki.

Advertisement

“Stade se cvijeće rosom kititi”, “Srećo moja”, “Sinoć ja i moja kona”, “Karanfile cvijeće moje”, itd. samo su neke od poznatih pjesama koje je na žepačkoj sceni izvela Vesna Hadžić.

Na kraju, i pored visoke temperature, uz ritam narodnog orkestra, na sceni žepačkog Doma kulture, zajedno sa učesnicima, publika je zaigrala bosansko kolo, kojim je završen još jedan u nizu organizovanih Preporodovih bajramskih koncerata.

U znak zahvalnosti na vrhunskoj realizaciji i izvedbi bajramskog koncerta, ovom prilikom, predsjednik BZK Preporod Žepče Rusmir Agić uručio je zahvalnicu i Preporodov Zbornik o Ilhamiji predsjedniku BZK Preporod Brčko Edinu Jašareviću.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal