Poveži se putem

ZDK

Ustanove i udruženja iz ZDK preuzeli nadležnosti u procjeni sposobnosti djece s teškoćama i invaliditetom

Objavljeno

-

Aneks ugovora o preuzimanju prava i obaveza iz Protokola o postupanju i saradnji u procesu procjene i upućivanja djece s teškoćama i invaliditetom, potpisali su danas u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zlatko Jelić i predstavnici centara za socijalni rad u ovom kantonu, službi socijalne zaštite Doboj Jug i Usora, JU Dom porodica Zenica, Mala škola Vareš, Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom, Udruženja Dlan-Zenica i Mala sirena-Zavidovići.

Nevedeni protokol su početkom ovog mjeseca potpisali predstavnici kantonalnih ministarstava nadležnih za oblasti socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja te JU Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama ZDK, a u skladu s Pravilnikom o otkrivanju, procjeni, praćenju i upućivanju djece u riziku, djece s teškoćama i invaliditetom.

Potpisivanjem ovog aneksa potpisnici su zvanično preuzeli nadležnosti za učešće u sistemskom pristupu procjeni preostalih sposobnosti djece i mogućnosti njihovih porodica.

Protokolom su propisana postupanja ustanova iz oblasti socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja, kao i nevladinih organizacija roditelja i osoba sa invaliditetom kroz saradnju sa Stručnim tijelom za procjene i upućivanja djece s teškoćama i invaliditetom koje će djelovati pri JU Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama ZDK.

  • Na ovaj način će se pristupiti holističkoj procjeni preostalih sposobnosti ili potencijala djece te njihovom upućivanju u usluge u navedenim oblastima i ostvarivanje prava koja su uspostavljena u društvenoj zajednici. Također će se pružiti i podrška porodicama koje imaju djecu sa teškoćama u razvoju – rekao je ministar Jelić.

Press služba ZDK

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal