Poveži se putem

ZDK

Vlada ZDK usvojila nove epidemiološke mjere sa rokom važenja od 14 dana

Objavljeno

-

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na prijedlog Kriznog štaba (KŠ) Ministarstva zdravstva usvojila je nove epidemiološke mjere s rokom važenja od 14 dana, počevši od sutra, 14. januara.

Mjere se odnose se na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sudove, ugostiteljske objekte i obdaništa u ovom kantonu.

Mjerama su obuhvaćene nove mjere Vlade FBiH, po kojima je dopušteno okupljanje maksimalno 30 osoba u zatvorenom i 100 osoba na otvorenom, odnosno 60 u zatvorenom i 200 osoba na otvorenom uz poštivanje pravila VPT (vakcinisan, prebolio, testiran), uz obavezu da se osigura obavezan fizički razmak od najanje 2 metra između osoba, izuzev članova istog domaćinstva. Organizatori su odgovorni za provođenje mjera i postupanje u skladu s propisima o javnim okupljanjima.

Krizni štab Ministarstva zdravstva je predložio nešto restriktivnije mjere zbog pogoršane epidemiološke situacije i naglog porasta broja oboljelih, koji je u prethodnoj sedmici udvostručen. Potvrđeno je 1.263 novih slučajeva zaraze, aktivnih je 1.785, a umrlo je 12 osoba. Do 09. januara u ovom kantonu ukupno je potvrđeno 23.070 slučajeva infekcije virusom korona.

Premijer Mirnes Bašić pozvao je građane da poštuju epidemiološke mjere te da se vakcinišu kako bi se postizanjem kolektivnog imuniteta spriječilo nekontrolisano širenje infekcije te izbjeglo donošenje restriktivnih epidemioloških mjera.

Advertisement

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), do sada je u ovom kantonu sa dvije doze vakcinisano 81.719 građana ili 31,4 posto odraslog stanovništva, odnosno 41,4 posto ako se u obzir uzmu građani koji su vakcinisani u inostranstvu, što nije dovoljno za sticanje kolektivnog imuniteta.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal