Poveži se putem

Zavidovići

Zahtjevi radnika “Krivaje-Mobel” ispunjeni, naredne sedmice daljnje aktivnosti

Objavljeno

-

Nakon sastanka jutros u zgradi Vlade FBiH na kome se govorilo o problemima radnika “Krivaje-Mobel” te dosada, u najmanju ruku traljavog rješavanja istog, predstavnici radnika su izašli zadovoljni.

– Naši zahtjevi koje smo podnijeli početkom sedmice Vladi FBiH za hitan sastanak kao i da se imenovani vještak Ismet Đugum za pokretanje stečajnog postupka u “Krvaje-Mobel”, koji bi pokrenuo s mrtve tačke rješavanje problema, kao i posljednji zahtjev da Zavod za zapošljavanje FBiH i Razvojna banka direktno se uključi u sudski spor sa “ortačkom grupom” je ispunjen, istakao je Besim Hasić, predstavnik radnika koji je prisustvovao sastanku u Sarajevu.

Jutros je održan sastanak u zgradi Vlade FBiH kome su prisustvovali uz Besima Hasića i Hajrudina Imširovića, predstavnike radnika “Krivaja-Mobel”, Suad Osmanagić, savjetnik premijera Fadila Novalića sa svojim saradnicima, direktor Razvojne banke Salko Selman, direktor Zavoda za zapošljavanje Omer Korjenjić, načelnik općine Zavidovići Suad Omerašević, dok stečajni upravnik IP Krivaja u stečaju Hamdija Muratović istom nije prisustvovao zbog obaveza o problemu Krivaje koji je riešavao u Zenici. Na sastanku je razgovarano o problemima u preduzeću te kao i izaći iz ove pozicije u kojoj tokom cijele ove 2016. godine nalazi oko 800 radnika.

Advertisement

Podsjetit ćemo da su radnici njih preko 400 jutros se odazvali sastanku koji je održan u Koloni, te su do 12 sati sačekali informacije sa sastanka iz Sarajeva. Bez obzira na prijedloge nekoliko pojedinaca o izlasku na M-17, kao i nekim drugim represivnim mjerama od štrajka glađu, spaljivanju, do istoga neće doći kako je istakla većina…

Radnici su najavili novi sastanak i naredne sedmice, do kada očekuju neke konkretnije korake koji su danas dogovreni u Sarajevu. Iz Općine Zavidovići nam je potvrđeno da je jednokratna pomoć koja je odobrena na 40. sjednici Općinskog vijeća isplaćena na žiro-račun J.U. Centra za socijalni rad Zavidovići te se očekuje da se u narednih nekoliko dana nađe na računima radnika.

Podsjetiti ćemo da su radnici “Krivaje-Mobel” prekinuli proizvodnju krajem 2015. godine u nadi da će dobiti novog poslodavca za koga bi radili i bili adekvatno plaćeni za taj rad.

Krivaja je nekada upošljavala 14.000 radnika, a imovina se procjenjivala na 165 miliona KM. Broj uposlenih danas je sveden na ispod 800, a cjelokupna imovina “poklonjena” je “ortačkoj grupi” koja je uplatila nešto oko 2.000.000,00 KM.

Advertisement

(BHindex.info)

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal