Poveži se putem

Žepče

Završeni radovi na restauraciji Spomen sobe šehidima općine Žepče

Objavljeno

-

Završeni su molersko –farbarski radovi na restauraciji Spomen sobe šehidima općine Žepče. S obzirom na oštećenost zidova i plafona prije molerskih i farbarskih radova izvršeno je detaljno struganje, čišćenje oštečenja, te krpljenje i gletovanje zidova i plafona.

Nakon pripremnih radova urađeno je bojenje zidova i plafona u dva sloja.Također, ovim projektom obuhvaćeno je obostrano farbanje kako unutrašnje, tako i vanjske stolarije, te ulaznih vrata. Nakon molersko-farbarskih radova izvršeno je detaljno čišćenje enterijera spomen sobe.

U sklopu ovog projekta urađena je i sanacija, te farbanje i uređenje Spomen sobe posvećene bh književniku Ibrišimoviću, koja je smještena u drugom dijelu stambenog objekta, te čišćenje i stavljanje u funkciju eksponata i narodnih rukotvorina. Molersko-farbarske radove izvela je žepačka firma „ND INŽINJERING“.

Projekat je realiziran zahvaljući sredstvima Federalnog ministarstva za boračka pitanja, a uz pomoć Organizacije porodica šehida i poginulih boraca (OPŠiPB) “Zambak” Žepče.

Spomen soba šehidima općine Žepče 1992.-95. , smještena je u kući djetinstva književnika Nedžada Ibrišimovića u Gornjoj Mahali u Žepču. Svečano je otvorena 2006.godine, a prostor za ovu namjenu bez naknade za života ustupio je u svom dijelu kuće književnik Nedžad Ibrišimović. Unutrašnji prostor ovog svojevrsnog muzeja posvećenog žepačkim herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata dizajnirao je Mujo Aganović. Spomen soba šehidima sadrži fotografije i razne eksponate 242 Bošnjaka sa prostora žepačke općine koja su u periodu od 1992. do 1995. godine položila život za slobodu domovine Bosne i Hercegovine. Briga o održavanju Spomen sobe šehidima Žepča i Spomen sobe književnika Nedžada Ibrišimovića povjerena je Bošnjačkoj zajednici kulture (BZK Preporod) Žepče.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal