Poveži se putem

Sport

Žepački powerlifteri uspješni na brojim natjecanjima

Objavljeno

-

Powerlifting je sport koji uključuje tri „lifta“: čučanj, bench press i mrtvo dizanje. Pobjednik u svakoj težinskoj klasi je onaj s najvećom podignutom težinom. Osnovni cilj powerliftinga je povećanje maksimalne, odnosno apsolutne snage.

To je osnovna razlika naspram body buildinga gdje je cilj povećati mišićnu masu i smanjiti postotak tjelesne masti. Upravo zbog tih razlika potrebni su i različiti sistemi treninga za ostvarivanje postavljenih ciljeva.

Naš sugrađanin Vladimir Galić ovim sportom se bavi oko tri godine. Osnivač je i predsjednik XXXL Powerlifting kluba Žepče u kojem svakodnevno marljivo trenira nekolicina zaljubljenika u ovaj sport. Vladimir iza sebe već ima zavidne rezultate sa raznih natjecanja, a također je i ponosni vlasnik nekoliko rekorda.

Advertisement

„Prije samog natjecanja, trenažni proces počinje tri mjeseca ranije. Postoji bazni dio priprema gdje se radi sa nekih 80% težina koji se vrlo brzo povećava na 90% težina. Snaga je određena sa tri osnovne dizačke vježbe, a to su squat (čučanj), bench press (potisak sa dvoručnim utegom) i dead lift (mrtvo dizanje). Sportaš koji zaista želi postati jak mora trenirati i upotrebljavati sve te tehnike jer postoji velik broj tzv. „powerliftera“ koji rade isključivo bench ne znajući da je to samo komadić piramide koja je potrebna za postizanje vrhunskih rezultata, te da pravi izazovi leže i u ostalim disciplinama. U svim tim disciplinama bitno je da se pravilno diže teg cijelom dužinom jer se u suprotnom smatra neispravnim pokušajem“, naglasio je Galić za Radio Žepče.

Danas svaki sport u našoj državi ima finansijskih poteškoća kao uostalom i ostale sfere života, a još veći problem je ako se bavite nekim sportom koji nije populariziran u vašoj okolici (poput nogometa, rukometa) i koji nema savez na nivou kantona ili države. Na upit kakvo je stanje sa finansijama kada je u pitanju powerlifting, naši sagovornici su istakli sljedeće. „Uglavnom se finansiramo sami. Potrebno je dosta novca samo za pripreme, hranu, opremu, a o natjecanjima da i ne govorimo. Tu uvijek imate troškove putovanja, smještaja kao i kotizacije i sve to doista iziskuje puno sredstava. Finansiramo se kako možemo, ali moramo naglasiti da smo za zadnje natjecanje, Državno prvenstvo Hrvatske imali pomoć Općine Žepče gdje nam je načelnik Mato Zovko izašao u susret na čemu smo mu jako zahvalni. Također, sponzoriralo nas je i Zovko osiguranje kao i preduzeće Armani. Imamo i obećanje nekih drugih sponzora što nam puno znači. Sve u svemu ovaj sport traži mnogo ulaganja, a zapravo malo daje. Glavna nagrada je osobna satisfakcija i spoznaja da ste najbolji u tome što radite, te da vas kolege cijene kao takvog“.

Na zadnjem Međunarodnom natjecanju Raw Bench-press Picokijada 2013. koje se održavalo u organizaciji Powerlifting kluba iz Đurđevca, žepački powerlifteri su postigli izvrsne rezultate. Tako je Vladimir Galić u kategoriji 140+ kg osvojio prvo mjesto, a u kategoriji do 90 kg prvo mjesto je osvojio i naš sugrađanin Ivo Marinović. Drugi dan natjecanja u powerliftingu, Vladimir Galić, Stjepan Petrušić, Ivan Vilić, Ivo Marinović i Vedran Galić u svojim kategorijama su osvojili prva mjesta, što će reći da su ukupno bili najbolji, ali pošto nisu mogli nastupiti kao klub, nisu odnijeli tu laskavu titulu.

Podsjetimo, Vladimir Galić je nastupio i na balkanskom prvenstvu u Sloveniji, gdje je bio ukupno prvi u svojoj kategoriji i gdje je podigao impozantnih 312,5 kg u mrtvom dizanju, što je ujedno i novi državni rekord. Naredno natjecanje za koje se ovi sportaši pripremaju je Virovitica Open koje je na rasporedu za mjesec dana.

Advertisement

I šta na kraju reći osim da je disciplina najvažniji aspekt ovog sporta i da citiramo Arnolda Shwarzeneggera Neuspjeh nije opcija“!

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal