Poveži se putem

Religija

Župa Globarica obilježila četiri desetljeća postojanja

Objavljeno

-

U petak, 24. svibnja 2024., na svetkovinu Blažene Djevice Marije pomoćnice kršćana, župa Globarica kod Žepča proslavila je svoj patron i četiri desetljeća postojanja, prenosi nedjelja.ba.

Svečano misno slavlje predvodio je prepošt Kaptola vrhbosanskog, profesor na sarajevskom KBF-u dr. mons. Pavo Jurišić u koncelebraciji 14 svećenika, među kojima je bio i domaći župnik vlč. Ivan Ravlić. On je na početku pozdravio brojne okupljene vjernike te poželio dobrodošlicu.

Uspjeli ostati i opstati
Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja mons. Jurišić uputio je prigodnu propovijed podsjetivši najprije kako župa sa zahvalnošću obilježava 40. obljetnicu svoga postojanja pod okriljem Marije pomoćnice. „Naravno da smo na prvom mjestu zahvalni Bogu za ovaj dar nama ovdje na zemlji, jer ‘ako Gospodin kuće ne gradi, uzalud se muče graditelji'“, kazao je te se prisjetio svih onih koji su bili utkani u osnutak i povijest župe.

„Vjerujem da vi, stariji župljani, pamtite više i bolje od mene kada se prisjećate tih početaka. Ali i ja se nečega prisjećam iz onoga vremena, kada sam kao mladi svećenik dolazio ovdje i imao priliku promatrati rad na stvaranju ovih zdanja. Vaš prvi župnik don Miljenko je moj kolega, jer smo iste godine zaređeni za svećenika. On je tada došao na ledinu, a na početku je stanovao u kući časnog starine Antuna Pranjića, koji ga je sa svojom obitelji prihvatio kao jednog od svojih sinova svećenika. Tako se tada mladi svećenik nastanio među vama, i odmah je počeo s radovima, tako da se ubrzo podigla najprije ova mala kućica sa strane – za stanovanje župnika, a onda se nastavilo s podizanjem crkve i župne kuće. Iako nije išlo sve glatko, jer su vremena bila takva kakva jesu, ali upornost vas župljana i svećenika uz Božju pomoć učinili su da su brzo podignuta zdanja koja su bila potrebna kako bi župa zaživjela. Usprkos svim ratnim previranjima i peripetijama uspjeli ste ostati i opstati da danas možemo s ponosom obilježiti ovu obljetnicu“, podsjetio je profesor Pavo.

Vjera je naša domovina
Naglasio je kako 40 godina župa živi pod okriljem Majke Božje koju ovdje časte kao Mariju, pomoćnicu kršćana. „Kroz cijelo to vrijeme naše su obitelji bile nositeljice vjere i temelj života našega naroda i Crkve na ovom prostoru (…) Rat je učinio svoje i sve nas manje ima tu. Svjesni smo toga, ali isto tako vjerujemo kako je Bog onaj koji upravlja i ravna svijetom (…) Crkva je vođena Duhom Svetim. U noj se događa euharistija, gdje sam Gospodin silazi, među zajednicu svojih učenika po prilikama kruha i vina. Ona se hrani Božjom Riječju. U Crkvi je i Marija pomoćnica koja je štiti bez obzira kolike bure i oluje udarale u tu Petrovu lađu (…) Naravno da je BDM kao naša majka zabrinuta za svoju djecu. Ona neprestano poziva djecu svoju na mir. Ona nas uči: Živjeti otvoreno Božjim planovima kako nam se očituje u svakodnevnom životu (usp. Lk 1,26-38); slušati i razmatrati Božju riječ kroz molitvu i život (usp. Lk 2,51); biti blizi i solidarni našim bližnjim u potrebi (usp. Lk 1,39-45) i biti ustrajni u molitvi i u zajedništvu s braćom i sestrama (usp. Dj 1, 14).
Marija kao Majka Crkve u borbi sa zmajem da očuva Crkvu neprestano zove i nas u pomoć (…) Neka ovo euharistijsko slavlje u čast Gospe bude poticaj nama na obraćenje i pomirenje. Jer ne možemo Boga slaviti ni Majku Božju častiti s mržnjom u srcu. Budimo čvrsti u vjeri svojih otaca, obdržavajmo Božje zapovjedi, pristupajmo svetim sakramentima, ustrajmo u molitvi, kako bismo doista bili blagoslov sebi, svojim obiteljima, svom narodu i svojoj Crkvi. Vjera je naša domovina. Ona nam otvara vrata za pomirenje, a pomirenje opet otvara vrata za vjeru. Najdragocjenija baština domovine jest vjera. Gdje vjera živi, tu nam je i domovina koja se ne gubi“, poručio je na kraju mons. Jurišić.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je župni zbor, a na kraju je župnik Ravlić uputio riječi zahvale te je druženje nastavljeno u crkvenom dvorištu.

Advertisement

(kta)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal